INGYENES SZÁLLÍTÁS! 15.000 Ft feletti vásárlás esetén csomagpontra, 20.000 Ft feletti vásárlás esetén házhoz. Szállítási információk itt.

Blog

- Miért Vaskakas Sörfőzde? - Mi legyen? Fapuma?

Vida Norbert
Vida Norbert
2019.03.04 15:24
- Miért Vaskakas Sörfőzde? - Mi legyen? Fapuma?

Miért „Vaskakas Sörfőzde”?

 Mi legyen? Fapuma?

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés, amit tőletek kapunk, hogy honnan jött a „Vaskakas Sörfőzde” elnevezés. Ebben a blog bejegyzésben ezt válaszoljuk meg.

Vaskakas Logo

Vaskakas Sörfőzde logója

Köszönet Szarka Fedor Guido barátunknak, aki megtervezte nekünk ezt a büszke, vassöröskorsót tartó kakast a számunka.

És még egy kis apróság a logóból: a Kakas lába egyben egy szimbólum is: Mars istenség pajzsa és lándzsája, a vas alkímiai jele, ami egyúttal a hímnemet is jelképezi. Természetesen kovácsoltvas stílusban.

Amikor kirajzolódott bennünk a sörfőzde alapításának a terve, még nem volt ötletünk arra, hogy majd mi is legyen a neve. Sokat gondolkoztunk, agyaltunk ezen a kérdésen. Többek között szóba került az „Urbach Sörfőzde” elnevezés is, utalva az anyai nagymama családnevére, akiről időközben kiderült, hogy fiatal korában lelkes házi sörfőző volt. Persze abban az időben ez nem volt ritka jelenség, az asszonyok gyakorta főztek finom, habos sört otthon férjuruknak. Lehetséges, hogy tőle örököltük a sörfőzés szeretetét?

Végül is elvetettük ezt az ötletet, és inkább olyan elnevezésen gondolkoztunk, ami utal arra, hogy mi itt Győr környékén tevékenykedünk. Lokálpatrióták révén elsősorban a Győr környékieket szeretnénk söreinkkel megörvendeztetni. Szeretnénk elérni azt, hogy Győr és persze szűkebb hazánk, Győrújbarát magáénak érezze a söreinket, büszkék legyenek arra, hogy van egy saját sörfőzdéjük. Persze örömmel szállítjuk termékeinket országszerte is a sörkedvelő közönségnek.

A gyori vaskakas_wikipedia

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C5%91ri_legend%C3%A1k#/media/File:A_gy%C5%91ri_vaskakas.jpg



A „Vaskakas” névre is azért esett a választásunk, mert az Győr egyik legismertebb szimbóluma. A legenda szerint 1594-ben, a város török bevételekor Szinán Pasa egy szélkakast állíttatott a város főterére, és büszkeségtől eltelve azt a jóslatot mondta, hogy Győr akkor lesz újra a magyarok kezén, ha a vaskakas kukorékolni kezd, és az alatta lévő félhold teliholddá változik.

Négy évvel később a város felszabadítására indult Habsburg és magyar seregek elérték a város határát. Ekkor egy bátor magyar huszár belopózott a városba, és felmászott a szélkakashoz. Megvárta a kora reggeli nap felbukkanását, és trombitájával a kakas kukorékolását utánozta. A reggeli nap sugaraiban a félhold teliholdként tündökölt, így a törökök azt hitték, hogy a jóslat beteljesedett. Nagy pánik tört ki közöttük, azt gondolták, hogy istenük a keresztények oldalára állt. Ez megpecsételte a csata sorsát, és a magyar seregek visszafoglalták a várost.

Számos győri szervezet őrzi nevében a vaskakas-legendát. Gondoljunk csak a Vaskakas Bábszínházra vagy a Vaskakas Művészeti Központra. De a győri sárkányhajó klub, illetve a győri motorosok baráti köre is felvette a „Vaskakas” nevet.

És most már egy sörfőzde neve is őrzi a magyar seregek török felett aratott győzelmének jelképét.