INGYENES SZÁLLÍTÁS! 15.000 Ft feletti vásárlás esetén csomagpontra, 20.000 Ft feletti vásárlás esetén házhoz. Szállítási információk itt.

Blog

Miért Győri a Pils?

Vida Norbert
Vida Norbert
2019.09.20 14:07
Miért Győri a Pils?

Emelem poharam Győrre, a folyók találkozásánál fekvő gyönyörű és élettel teli városunkra, a kultúra és a sport fellegvárára!

És mi van a pohárban? Győri Pils! Pezseg, mint a város, aranyló, mint a Győrt körülölelő gabonamezők.

Koccintsunk együtt közös értékeinkre a friss, zamatos Győri Pils-szel!

Győri Pils

Ez Pils! Ennyi…

Tradicionális német pilseni típusú világos sör. Alc. 4,4%, Balling fok: 11°

 

Az ötlet megszületése:

2019 év első felében lehetőségünk nyílt arra, hogy részt vegyünk egy határokon átívelő eseménysorozatban, melynek célja az volt, hogy egy asztalhoz ültesse az osztrák és a magyar sörfőző mestereket. Az Interreg Ausztria-Magyarország programjai gyakorlatilag műhelytalálkozók voltak, amelyeken a határhoz közeli osztrák és magyar sörfőzdék vettek részt. A beszélgetések, és tapasztalatcserék nagyon hasznosnak bizonyultak, kölcsönösen sokat tanultunk egymástól, és megszületett egy közös sörfesztivál gondolata is… De erről majd később.

Ami minket különösen megfogott, az a tény, hogy az osztrák sörfőző barátaink nem szállítják a sörüket „messzi” városokba, mivel minden mennyiségüket értékesíteni tudják szűkebb hazájukban, a környező településeken.

Ehhez három dolog szükségeltetik:

  • Egyrészt prémium minőségű, finom, jól csúszó sörkínálat,
  • másrészt a helyi emberek mentalitása, miszerint a lokális termékek fogyasztását részesítik előnyben a nagyüzemi tömegtermékekkel szemben.
  • Ami még fontos követelmény, hogy a sör ára megfizethető legyen szélesebb fogyasztói rétegnek is.

Ez a gondolat motoszkált bennünk folyamatosan, mire megszületett az elhatározás, hogy készíteni fogunk egy sört, melyet legnagyobb részben itthon, Győr környékén kívánunk értékesíteni.

 

Ez Pils! Ennyi…

A Győri Pils a Vaskakas Sörfőzde első alsóerjesztésű söre. Eddig felső erjesztésű ale típusú söröket készítettünk, mivel ezek a stílusok sokkal gyümölcsösebb, fűszeresebb, észteresebb, tehát sokkal gazdagabb ízvilágot tudnak produkálni, mint az alsóerjesztésű, láger sörök. Most viszont egy olyan sörstílust kerestünk, amely semlegesebb ízvilágával szélesebb réteg ízlését képes kiszolgálni. A kísérletezések és kóstolgatások során végül a német pilsenire esett a végső döntésünk, amely nem annyira keserű, mint cseh testvére.

A sör alkoholtartalma viszonylag alacsony a maga 4,4%-ával. Színe világos, habja fehér. Jól csúszik, nem telít el olyan gyorsan, mint testesebb söreink, így akár egy sörözgetéshez vagy meccsnézéshez is ideális választás lehet.

Eddigi söreinktől eltérően 0,5 literes üvegbe csomagoltuk ezt a sört, hiszen most nem a kóstolgatáson van a hangsúly, inkább a mennyiségen.

Győri Pils címke grafika

Mit ábrázol a címke?

Mint már említettük, 0,5 literes üvegbe töltjük a Győri Pilst, azért, hogy elég legyen. J

A címke grafikáját Csermák Zsuzska tervezte, aki egy ismert és elismert fiatal művésznő itt, Győrben. Arra kértük, hogy a címkén köszönjön vissza az az elképzelésünk, hogy a sört győriek készítik győrieknek.

A címke, eltérően az eddigiektől, pajzs alakú, amin a győri városháza stilizált képe jelenik meg, mint Győr egyik nevezetessége.

A városház alatt a kék színű hullámok Győr folyóit ábrázolják, hiszen Győr a folyók városa.

A címke színvilága a kék folyókat leszámítva fehér és zöld, amivel tiszteletünket szeretnénk kifejezni a Győri ETO sportsikerei előtt.

 

Győr rengeteget fejlődött és szépült az utóbbi 10-15 évben. Nagyon sok kulturális rendezvény, fesztivál kerül megrendezésre, és sok lehetőség nyílt minden téren. Szeretünk itt élni, és ez a érzés indított minket arra, hogy készítsünk egy sört a győrieknek. Őszintén reméljük, hogy a Győri Pils elnyeri a győriek rokonszenvét, és büszkék lesznek arra, hogy városuknak most már van saját söre is, ami tovább bővíti Győr értékeinek sorát.

A Győri Pils elérhető a szokásos Vaskakas lelőhelyeken, így például a Vaskakas Mintaboltban. Ha pedig csapoltan szeretnétek megkóstolni, látogassatok el törzshelyünkre, a Lima Pub&Hostelbe, ahol a debütálása óta folyamatosan csapon tartjuk.

 

Egészségünkre!

Vida Norbert

A Vaskakas Sörfőzde alapítója és sörfőző mestere