INGYENES SZÁLLÍTÁS! 15.000 Ft feletti vásárlás esetén csomagpontra, 20.000 Ft feletti vásárlás esetén házhoz. Szállítási információk itt.

Blog

Valami van a levegőben… - Valami, ami reggelre szétszed…

Vida Norbert
Vida Norbert
2020.03.18 17:40
Valami van a levegőben… -	Valami, ami reggelre szétszed…

"Valami van a levegőben…

     - Valami, ami reggelre szétszed…"

(Halott Pénz - Valami van a levegőben)

Tényszerűen összefoglaljuk a Vaskakas Sörfőzde és minden kisüzemi sörfőzde helyzetét. Ha kíváncsi vagy, hogy mi történik velünk napjainkban, kérünk, olvasd tovább.

Volt egy budget….

2020 év elején jó közgazdászok módjára mi is leültünk, és megterveztük az idei év bevételeit, kiadásait. Megnéztük, hova landol az eredményünk, és hogy néz ki a cash flow-nk. Akkor még úgy tűnt, hogy ez az év lesz a stabilitás éve. Az elmúlt három évben szépen fejlődtünk, újabb, és újabb beruházásokba fordítottuk a profitunkat, szépen növeltük az alkalmazottak számát. 2020 az első év (lett volna), amikor a csapat is frankón összeállt, és újabb beruházásokat sem kell tennünk. Bizakodóak voltunk…

 

Valami történt Kínában...

Sajnálkozva olvastuk a híreket, de valójában nem gondoltuk, hogy ez egyszer hozzánk is elér, fenekestül felfordítva biztonságosnak hitt világunkat. Kína messze van. Mint ahogy Ausztrália is messze volt, és az éhező afrikai gyerekek is messze vannak.

(Az alábbi linken olvashatsz arról, hogyan tudsz Te is segíteni ezeken a gyerekeken kis összeggel, ami tutira célba ér:

http://click.listamester.hu/store/10344/ntc_tajekoztato.pdf

Ha érdekel, és segíteni szeretnél, hívd ezt a számot, vagy írj ide: Szabó Tamás, Tel: +3630 4676444  Email: elnok@mariaradio.hu )

 

Aztán a Valami egyre közelebb került…

Szinte egy pillanat alatt zárták le a határokat. Korlátozták a légi közlekedést. A turizmus megszűnt létezni. Aztán jött az infó, hogy a cseh pub-ok nem nyithatnak ki. Ennél a pontnál már igen csak a nyakunkon éreztük a fejsze élét. És bamm…

COVID19 lecsapott idehaza is.

A kialakult járványhelyzet miatt sajnos egy nap alatt hullott ki alólunk a megélhetésünk.

Mi biztosította a megélhetésünket?

-  Győr belvárosi vendéglátóhelyünk, a Lima Pub: 60%-os forgalomcsökkenést szenvedett el az őrület első hétvégéjén, azóta már be is zártunk, tehát a következő egy-két hónapban a bevétel számszerűsítve: 0,00 Ft

- Hostelünk kihasználtsága 80%-al zuhant vissza, valamennyi még pötyög innen, ez talán elegendő lesz a munkatársak bérére.

- Kisüzemi sörfőzdénkben is leállítottuk a gyártást, mivel viszonteladó partnereink is hasonló helyzetbe kerültek.

- Májusi fesztiválok valószínűleg elmaradnak, és ki tudja, hogy nyáron mi lesz a helyzet. Győrkőc fesztivál, 31! Fesztivál, sörfesztiválok országszerte, Világ- és Népzenei fesztivál. Ezek mind többnapos, nagy látogatottságú rendezvények, ahol több ezer liter sört tudunk/tudtunk volna értékesíteni. Nagy kérdés, hogy egy depresszív időszak után mennyire fog visszatérni a fogyasztók vásárló kedve, milyen gyorsan fog a gazdaság újraéledni.

- Mintaboltunk látogatottsága 50%-al csökkent.

Vaskakas Sörfőzde - Újratervezés

Mit tehetünk?

Felállítottuk a flipchart-unkat, és elkezdtük elemezni a helyzetet. Összegyűjtöttük, hogy mik a tények. A környező országok mintájára mi várható. Mi a worst case, azaz a legrosszabb, ami történhet. És hogyan tudunk ezekre válaszolni. Milyen költségeket lehet csökkenteni. Mit tehetünk, hogy egy kis bevételhez jussunk.

Amit tehetünk:

  • Hiteltörlesztésünkre moratóriumot kérünk (azóta bejelentésre került, hogy minden vállalkozás és minden magánszemély év végéig haladékot kapott.)
  • Folyó pályázatokból kifizetéseket várunk, ezeket megpróbáljuk felgyorsítani
  • Bevezetjük az online sörrendelést, és házhoz szállítást Győrújbarát környékén
  • Országos lefedettségű web shopunkban is a már Mintaboltunkban megszokott, főzdei áron kínáljuk söreinket.

Hogy érezzük most magunkat?

Természetesen aggódunk. Aggódunk nem csak magunk miatt, hanem mindenkiért az érintett szektorokban (vendéglátás, turizmus, ezek kiszolgálói, alkalmazottai, de mindenkiért globálisan, mert félő, hogy másokra is kemény csapást mér ez a parányi, láthatalan vírus.) De egyúttal bizakodóak is vagyunk. Mert most esélyt kapunk arra, hogy megállva, lenyugodva átgondoljuk az eddigi üzletmenetünk pozitívumait és negatívumait. Ami eddig jó volt, azt tovább folytatjuk. Amiről kiderült, hogy nem szükséges költség, meg lehet spórolni, racionalizálni lehet, ott javítunk a folyamatokon és a munkamegosztásban. Biztosak vagyunk abban, hogy ha ezt túléljük, egy jobb és erősebb Vaskakas Sörfőzde folytatja a finomabbnál finomabb sörök főzését.

Szurkoltok nekünk? Ugye, igen!

Egyúttal szeretnénk kifejezni, hogy egyetértünk minden korlátozó intézkedéssel. Tényleg maradjon mindenki otthon, vigyázzunk azokra, akik nem ússzák meg a járványt egy kis torokfájással. Nekünk is vannak idős rokonaink, akiket nagyon szeretünk, és inkább lemondunk pár havi bevételről, mint róluk!

u.i: Azoknak, akik el vannak szomorodva, félnek, pánikolnak: Azért nem olyan vészes a helyzet! Végül is nincs háború! Nem olyan vírus szabadult el, ami gyermekeinket tizedeli. Nem olyan halálos, mint a pestis, fekete himlő, spanyolnátha...stb. Lehetne ennél sokkal rosszabb is! Nem igaz?