INGYENES SZÁLLÍTÁS! 15.000 Ft feletti vásárlás esetén csomagpontra, 20.000 Ft feletti vásárlás esetén házhoz. Szállítási információk itt.

Blog

Johnny B. Good - A mi APAnk

2020.04.22 15:56
Johnny B. Good - A mi APAnk

Johnny B. Good #4

APA Vaskakas módra

 

Johnny B. Good egy igazi, hamisítatlan hidegen komlózott American Pale Ale, amely nem tűri a korlátokat és a megalkuvást. Ízét a nyár és a szabadság ihlette. Üde, frissítő, gyümölcsös aromáját az amerikai komlóknak köszönheti. Szinte harapni lehet benne az Amarillot és a Magnumot.

Johnny B. Good APA világos sör

Johnny B. Good – A Vaskakas Sörfőzde negyedik söre >>

ABV: 5,0%, IBU:30, B12°

 

APA – Az amerikai sörforradalom kezdete

Az APA egy mozaikszó, az American Pale Ale rövidítése. Ez nem jelöl mást, mint egy világos sört, ami amerikai stílusban készült.

A stílus 1975-ben született meg, tehát abszolút kortársunk. Na, de hogyan! Mindenki hallott már az amerikai szesztilalomról, amely 1919-ben kezdődött, és 1933-ban oldották fel. Sajnos, az alkoholtilalom feloldása még jó pár évig nem tette lehetővé a házi sörfőzést, és a kis sörfőzdék elterjedését. 1970-es évek közepéig ugyanis ez a tevékenység még tilos volt Amerikában.

Aztán a korlátozások feloldásával egy időben kezdett elterjedni, majd felvirágozni a házi sörfőzés, megjelent a Craft Beer, ami a kisüzemi, minőségi sör elnevezése a mai napig. 1975-ben az Anchor Brewign Company dobta piacra pale ale sörét, amit az egyre népszerűbb amerikai Cascade komlóval hidegkomlóztak. Az ikonikus sör neve: Anchore Liberty Ale. A legenda szerint azért hidegkomlózták a sört, mert egy rakás Cascade komló maradt a nyakukon. A sör alapjaiban rengette meg a sörkedvelők világát. Ilyen intenzív, citrusos aromákkal még nem találkoztak. A sör viszont még nem terjedt el Amerika szerte a főzde kicsi kapacitása miatt. A következő mérföldkő: 1980. Ekkor a Sierra Nevada Brewing Co. lefőzte Sierra Nevada Pale Ale sörét, amely hasonlóan az Anchore Liberty Ale-hez, egy Cascade komlóval hidegkomlózott pale ale volt. A főzde mérete elég nagy volt ahhoz, hogy lefedje a sör iránti keresletet. A Sierra Nevada Pale Ale új fejezetet nyitott az amerikai sörfőzés történelmében, egyúttal útnak indult az amerikai sörforradalom is.

 

Johnny B. Good – Az amerikai sörforradalom gyermeke

Johnny B. Good - American Pale Ale-ünket a nyár és a szabadság ihlette. Ízében benne van az igazi, hamisítatlan rock'n'roll érzése. És ha már Amerika és rock'n'roll, óhatatlanul beszűrődik elménkbe Chuck Berry és az ő örökzöld slágere, a Johnny B. Good. Az eredeti szám már olyan sokakat megihletett (gondoljunk csak a Tankcsapda: Johnny a mocsokban című számára vagy a Hobo Blues Band Johnny B. Goodjára). Ez nincs máshogy a Sierra Nevadai Pale Ale-vel sem, amit mi a saját szánk íze alapján gondoltuk újra.

Johnny B. Good címke

 

Johny B. Good sörünk címkéjét is Szarka Fedor Guido művész barátunknak köszönhetjük. A címkén megjelenik a New-Orleans-i „country boy”, aki a gitárján játszik. Mögötte jellegzetes amerikai sivatagos hegyvidék. Sokak szerint a címkén megjelenő „Johnny B. Good” hasonlít a sörfőző mesterünkre, Vida Norbertre, de ezt döntse el mindenki maga.

 

Vida Norbert sörfőző mester

Szerintetek hasonlít?

Első főzet 2017.12.18.
Felhasznált komlók Magnum, Amarillo, Mosaic
Felhasznált maláták Pale Ale, Müncheni, Cara-pils
Untappd-link kattints ide >>
ABV 5,0%
IBU 30
Balling fok 12°

 

Ha szeretnéd megkóstolni Johnny B. Good sörünket, akkor itt vannak a lehetőségek:

Mintaboltunkban >

Lima Pub&Hostel

Webshopunkban:

Johnny B. Good 6pack >

A Vaskakas Sörfőzde Facebook oldala A Vaskakas Sörfőzde Instagram oldala A Vaskakas Sörfőzde Untappd oldala

 

 

 

Légy Te is sörszakértő!

Fedezd fel velünk, hogy mit rejt egy korsó sör, hogy készült és milyen múltra tekint vissza.

Összeállítottunk Neked egy 5+1 részből álló online kurzust, amely során Te is profi sörszakértővé válhatsz.

Iratkozz fel, mi pedig hetente egy-egy új leckét küldünk neked e-mailben!

Kezdd el még ma a Vaskakas Sörsulit!

Feliratkozásommal hozzájárulok az adataim kezeléséhez és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót.