INGYENES SZÁLLÍTÁS! 15.000 Ft feletti vásárlás esetén csomagpontra, 20.000 Ft feletti vásárlás esetén házhoz. Szállítási információk itt.

Blog

Comedias - Az angol Bohém

2020.04.22 18:33
Comedias - Az angol Bohém

Comedias #1

Az angol bohém

 

A Comedias egy nagyon ízletes és ugyanakkor kiegyensúlyozott angol félbarna sör, melyet kellemes karamellás lecsengés tesz teljessé. A hozzáadott komlók gyümölcsös aromát és frissítő ízt adnak neki.

Érdemes vigyázni, veszélyesen itatja magát.

Angol ESB a Vaskakas Sörfőzdétől

Comedias -Extra Special Bitter (ESB)– A Vaskakas Sörfőzde első söre

ABV: 5,3%, IBU:35, B14°

Extra Special Bitter – az angol ESB

Ha Angliában betérsz egy kocsmába, és kérsz egy sört, nagy valószínűséggel egy bittert fogsz kapni. Keserű ale-nek is nevezik kesernyés íze miatt. Az ale megnevezés pedig arról árulkodik, hogy egy felsőerjesztésű sörről van szó, ami nem túl erős, 3%-tól 4%-ig terjed az alkohol tartalma. Az angol pubokban általában pincehőmérsékleten, levegővel pumpálva csapolják, így szénsavtartalma szinte nincs is. A bitter nagytestvére az Extra Special Bitter (ESB), amely már erősebb egy kicsivel, 5-6% között mozog az alkoholtartalma. Ezek a sörök jellemzően tartalmaznak karamell malátát is, ettől az ízében kissé karamelles aromák köszönnek vissza. A sör ízében a gyümölcsös komló is megjelenik, de inkább a maláta íze dominál. A sör ízét az ale élesztő is formálja, szép, észteres ízekkel gazdagítva. Comedias sörünk stílusa is ESB, vagyis Extra Special Bitter.

A mi Comediasunk

A Craft sörök világát egyértelműen az IPA-k és APA-k uralják napjainkban, és súlyuk mit sem csökkent az elmúlt évek alatt. Így bizonyos klasszikus sörfajták háttérbe szorulnak, méghozzá méltatlanul. Ugyanis nem bűn az, ha egy sörkedvelő nem szereti a túlkomlózott, intenzív citrusos, füves, pine ízeket jó sok keserűvel alátámasztva. Sokan szavaznának inkább a maláta édes, kenyeres ízére. Ezért mi kitartunk Comedias sörünk mellett, mert tudjuk, hogy kategóriájában egy nagyon is jól sikerült sör. Persze, hogy jól sikerült! Sörfőző mesterünk még házi sörfőző korában ennek a sörnek a receptjével kísérletezett a legtöbbet. A Comediasnak majdnem annyi verziója készült, mint a Windowsnak. A Comedias 3.11-es recept lett végül a befutó, de az évek során már ezen is csiszoltunk. És azt is csak kevesen tudják, hogy egy 30 literes kísérleti főzet erejéig jól meghidegkomlóztuk, aminek a Comedias on the beach nevet adtuk. Nagyon jól sikerül nyári sör lett belőle. Ezt ugyan még csak mi kóstolhattuk, de itt van a tarsolyunkban, a recept arra vár, hogy elővegyük a fiókból.

Comedias - angol Extra Special Bitter

Comedias – az angol bohém

A balatonalmádi szoborparkban sétálva találtunk rá egy nagyon vicces szoborra, amely egy cilinderben ülő, szivarozó angol urat formál, groteszk stílusban. Az alkotás címe: Komédiás No6. Ez a szobor annyira megtetszett nekünk, hogy egyből elhatároztuk, hogy első sörünknek, amely egy angol stílusú ESB, ezt a nevet adjuk, és a címkéjén egy hasonló figurát jelenítünk meg.

A mi Comediasunk egy bohém angol gentleman, aki meghatározó alakja az éjszakai életnek, kifogástalan a modora, és mindig vidám stílusa miatt garantáltan nem unatkozunk a társaságában.

Komédias No6.

Komédiás No6. a balatonalmádi szoborparkban

 Első főzet 2016.07.31.
 Felhasznált komlók Styrian Golding, Amarillo, Magnum
 Felhasznált maláták Pale Ale, Cara-hell, Carafa Type 3
 Untappd-link kattints ide >>
 ABV 5,3%
 IBU 35
 Balling fok 14°

Ha szeretnéd megkóstolni Comedias sörünket, akkor itt vannak a lehetőségek:

Mintaboltunkban >>

Lima Pub&Hostel

Webshopunkban:

Comedias 6pack

Comedias 6pack >>

A Vaskakas Sörfőzde Facebook oldala A Vaskakas Sörfőzde Instagram oldala A Vaskakas Sörfőzde Untappd oldala



 

 

Légy Te is sörszakértő!

Fedezd fel velünk, hogy mit rejt egy korsó sör, hogy készült és milyen múltra tekint vissza.

Összeállítottunk Neked egy 5+1 részből álló online kurzust, amely során Te is profi sörszakértővé válhatsz.

Iratkozz fel, mi pedig hetente egy-egy új leckét küldünk neked e-mailben!

Kezdd el még ma a Vaskakas Sörsulit!

Feliratkozásommal hozzájárulok az adataim kezeléséhez és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót.