INGYENES SZÁLLÍTÁS! 15.000 Ft feletti vásárlás esetén csomagpontra, 20.000 Ft feletti vásárlás esetén házhoz. Szállítási információk itt.

Blog

Panelból indult hódító útjára a Vaskakas sörfőzde (fotók, videó)

Szeghalmi Balázs
Szeghalmi Balázs
2017.03.16 07:25
Panelból indult hódító útjára a Vaskakas sörfőzde (fotók, videó)

SZEGHALMI BALÁZS

2017.03.16. 07:25

Vida Norbert négy éve főzött először sört, két hónap múlva pedig minden idejét saját sörfőzdéjére, a Vaskakasra szenteli. Az asztalosműhelyből lett győrújbaráti sörfőzde italait népszerű kocsmák, kávézók kínálják. A fiatal sörfőző munkáját az európai unió és magyar állam is elismerte: kedvezményes hitelből vásárolhat új erjesztőtartályokat.

"Mindig szerettem a söröket, azon belül a kézműves italokat. Négy éve panellakásban, az anyósom 25 literes bográcsában készült az első főzet. Ez jól sikerült, a második kevésbe. Hosszú, rögös út volt, ameddig a recepteket finomítottam. Egyedi ízvilágú, karakteres söröket akartam, ám ez nem ment egyik pillanatról a másikra. Lassan rátaláltam azokra a komlókra, amelyeknek bejön az illata. Sokat kísérleteztem a sörök 'testességén´ is, ami elsősorban a malátától függ. Nem csupán a saját szám íze szerint főztem a söröket, adtam a barátaim véleményére" - kezdte Vida Norbert sörfőző mester.

Családi vállalkozás

Bár minden kezdet nehéz, sikertörténettel ér fel, hogy a győrújbaráti férfi négy év alatt a nulláról jutott el a saját tulajdonú sörfőzdéig. Vida Norbert május végéig dolgozik kontrollerként Győr meghatározó autóipari cégénél, ezt követően kizárólag a sörfőzésre koncentrál. "A feleségemmel igazi családi vállalkozás a miénk. Eszter fogadja a sörkóstolásra érkező vendégeket, nekem a főzés mellett az értékesítés a feladatom" - hallottuk. Utóbbi területen szép sikereket könyvelhet el a Vaskakas. Három V. kerületi fővárosi sörözőben csapra kötik a győrújbaráti söröket. Népszerű győri és soproni kávézókban, kocsmákban szintén találkozhatunk a kézműves sörökkel.
 

Az illatos komló, a maláta és a víz adja a sör lelkét. Felvételünkön Vida Norbert malátát önt a főzőüstbe. Fotók: Cseh Róbert

Havi 2000 liter sör

"Főzés után négy hétig erjed a sör. Eddig két 1000 literes erjesztőtartályom volt, havonta 1800 liternél több sört nem tudtunk palackozni, hordóba zárni. Most, hogy felvehetjük a kedvezményes uniós hitelt, nőnek a lehetőségeink: hamarosan négy 1000 literes új erjesztőtartályt állítunk csatasorba" - tudtuk meg a Vaskakas sörfőzde vezetőjétől. A 1800 liter sörből eddig havi 3600 darab 0,33-as palackot töltöttek meg. A sör körülbelül egynegyede került csapra köthető hordókba. "A bővítés mellett fontosnak érzem, hogy folyamatosan tanuljak. A jászapáti sörfőző iskolát korábban elvégeztem, jelenleg a különböző technológiákba ásom bele magam. Szeretnék változatos söröket kínálni" - mondta Vida Norbert.

 

Kóstol a sörfőzőmester

Kóstol a sörfőző mester

"Komédiás" és "Sarlatán"

A győrújbaráti sörfőzde kínálatában jelenleg egy angol típusú könnyed sör, a Comedias, valamint a belga söröket idéző, 6,5 százalékos Charlatan szerepel. Melléjük érkezik hamarosan a bajoros "Münchausen", melynek receptjét most finomítják Győrújbaráton.

Új munkatársakat vesznek fel

​A Vaskakas Sörfőzde 2016 nyarán nyitotta meg kapuit. Szűretlen, felső erjesztésű kézműves sörök készülnek a győrújbaráti műhelyben. A havi kapacitás háromszorozása után új munkatársak felvételére lesz lehetőség

Forrás: kisalfold.hu

Vaskakas Sörfőzde Facebook oldala Vaskakas Sörfőzde Instagram oldala Vaskakas Sörfőzde Untappd oldala