INGYENES SZÁLLÍTÁS! 15.000 Ft feletti vásárlás esetén csomagpontra, 20.000 Ft feletti vásárlás esetén házhoz. Szállítási információk itt.

Blog

uniqueline - Pannonhalmi Charlatan

Vida Norbert
Vida Norbert
2019.02.16 10:46
uniqueline - Pannonhalmi Charlatan

UniqueLine sorozatunk első tagja megérkezett

Vigyázat, hozzáadott mustot tartalmaz!

A Pannonhalmi Borvidék napsütötte lankáin féltő szeretettel gondozta a Deé Pincészet azt a rajnai rizling szőlőt, amit a Vaskakas Sörfőzde csapata saját kezűleg szüretelt, szigorúan az után, hogy az első fagy megcsípte a szőlőszemeket. Az ebből készült musttal bolondítottuk meg Charlatan sörünket. A végeredmény egy illatában szőlős, ízében szőlős-mazsolás jegyeket hordozó belga sör lett.

Szüretelt a Vaskakas Sörfőzde

Létezik egy kézenfekvő különbség a borászat és a sörészet között. Mégpedig az, hogy a borászoknak megvan az a sajnálatos hátrányuk, hogy egy évben csak egyszer szüretelnek. Ezzel szemben sört akár minden nap lehet főzni, mivel a maláta és a fagyasztott komló egész évben elérhető. Ennek ellenére a Vaskakas Sörfőzde lelkes csapata mégis célba vette a Pannonhalmi Borvidék napsütötte lejtőit, és neki állt szüretelni egy kis kései rajnai rizlinget Deé János borász barátunk jóvoltából. De miért tettük mindezt?

Azért, mert elhatároztuk, hogy az alap szortimentünkbe tartozó belga dubbel sörünket, alias Charlatánunkat musttal fogjuk leerjeszteni. Ehhez szükségessé vált 60 liter finom, édes, magas cukortartalmú rajnai rizling must. 60 liter must. Az bizony nem sok egy borászat mércéjével mérve.

Így aztán 2018. december 5-én kis csapatunk fogta magát, beült egy Toyota Hiace kistehergépjárműbe és elzarándokolt a Pannonhalmi Borvidéken található Pázmándfalura, hogy ott megtöltsük szőlővel a puttonyainkat. Az időjárás akár még kedvező is lehetett volna. Szép, napsütéses időnk volt, és a téli hónap ellenére a hőmérő higanyszála pozitív tartományba kúszott. Csend, nyugalom a természet lágy ölén. Nekiálltunk szüretelni. A Toyota Hiace kistehergépjármű követett minket a szépen rendezett szőlősorok között, gyűjtötte a szorgos kezek által lecsipegetett szőlőfürtöket. Vagyis hogy gyűjtötte volna… Ha a hőmérő higanyszála nem kúszott volna fel pozitív tartományba. Hiszen a langyos idő hatására a föld kiolvadt, mi sárban tapicskoltunk, hű segítőnk, a Toyota Hiace kistehergépjármű pedig elsüllyedt, és egy tapodtat sem volt képes mozdulni…

Munkatársaink rejtett képességei - Bajban ismerszik meg az ember

Most mi tévők legyünk? Hogy húzzuk ki az elsüllyedt Toyota Hiace kistehergépjárművünket a sár fogságából? Egyből telefonos segítséget kértünk Deé János borász barátunktól, hátha került már hasonló helyzetbe… Ő készséggel felajánlotta a borászat szebb napokat is látott traktorját, ami a felmentésünket jelentette. Azonban egy traktorba nem lehet ám csak úgy beülni, mint egy akármilyen autóba, elfordítani a slusszkulcsot és már indulni is. Egy Traktornak lelke van! Tapasztalat szükséges annak vezetéséhez. Ezt hogy fogjuk megoldani? Ekkor lépett a tettek színterére Tibi sörfőzőmesterünk. Neki van traktorvezetési tapasztalata! Hogy honnan, azt nem kérdeztük. Egyébként ezt nem is tudtuk róla… Ezt nem említette az életrajzában. Megcsillant a remény, hálás szemekkel néztünk rá, és küldtük el a megmentésünket kínáló traktorért. Tibi elindult, mi pedig vártuk a felmentő sereget. És vártuk. És vártuk. És még mindig csak vártuk. Aztán felhívtuk telefonon, megkérdezni, hogy merre jár. Ő úton volt. De a traktor köztudottan nem egy gyors járgány. Ez pedig főleg nem volt az. Tibi maximális sebességgel traktorozott irányukba, ami ebben az esetben nem haladta meg a 20 km/h sebességet.

Mire a nap leszállt, meg is érkezett a traktor. Némi manőverezés után megmenekültünk! A Toyota Hiace kistehergépjármű újra biztos talpakon, azaz kerekeken állt, fedélzetén a leszüretelt szőlőfürtökkel. Végre elindultunk hazafelé. És végre hazaérkeztünk. Kipakoltunk, megpihentünk, elfogyasztottuk estebédünket. De valami még hiányzott. Valami még nem volt rendben. De mi is? Hát persze! Tibi kollégánknak sajnos a hazafelé vezető útja sem volt rövidebb. A traktor továbbra is csak 20 km/h sebességet volt hajlandó elérni. Így bizony már javában beesteledett, mire ő is a Vaskakas Sörfőzde bázisára ért. Tibi, egy hős vagy! Köszönjük, hogy kimentettél minket! És hálásak vagyunk traktorozásban gyűjtött tapasztalataidért!

Pannonhalmi must és Charlatan – A recept

Főzz egy tartálynyi 6,5% alkoholtartalmú, kandiscukrot tartalmazó, édes íz világú belga dubbel sört, alias Charlatant a Vaskakas Sörfőzdében. A főzés során adj hozzá 30 liter kései szüretelésű rajnai rizling mustot a Deé Pincészet jóvoltából. Majd az erjedés során add hozzá a maradék 30 liter, literenként 250 g cukrot tartalmazó mustot a tartályhoz, és engedd, hogy a Lallemand Abbaye élesztő elvégezze a dolgát. Egy hétig hangos puffogások közepette (ezt nevezzük zajos erjedésnek) az élesztő elfogyasztja a sörlében található összes cukrot, amiből alkoholt és széndioxidot termel. A hozzáadott must jelen esetben 1,5%-al emelte meg az alapsörünk alkoholtartalmát. Két hónap elteltével az alkoholos íz szépen belesimul a sörbe. Vigyázat! Ez tényleg veszélyesen itatja magát! Nem árulja el magáról, hogy bizony 8%-os erősségű ital lenne. Szőlős-mazsolás íz jegyeket hoz, egyértelműen megjelenik a boros jelleg. A kortyérzete édes, mint egy belga dubbel. Lecsengésében a bor szárazsága dominál. Szépen ráül a nyelvedre, és még hosszú percek múltán is érzed a szádban az ízét. Azt hiszem, mestermű született. Az egyedüli probléma csak az, hogy mindössze 500 l készült belőle. Ezt a sört, mint a Unique Line Limited Edition sorozatunk első tagját, nem tervezzük újra lefőzni. De ha terveznénk, akkor is csak egy év múlva lenne rá esélyünk a következő szüret alkalmával.

 

UniqueLine sorozatunk részleteiről itt olvaszhatsz bővebben.

 

Ha nem szeretnél lemaradni újdonságainkról, iratkozz fel hírlevelünkre!

Söreink megrendelhetőek webáruházunkból is: shop.vaskakas.com

Egészségünkre!

Vida Norbert

sörfőző mester