INGYENES SZÁLLÍTÁS! 15.000 Ft feletti vásárlás esetén csomagpontra, 20.000 Ft feletti vásárlás esetén házhoz. Szállítási információk itt.

Blog

Egy sörfőző mester titkos élete

2020.05.07 11:22
Egy sörfőző mester titkos élete

5+1 dolog, amit eddig nem tudtál a sörfőző mesterről

 

A sörfőző mester feladata nem csak abból áll, hogy sört kóstoljon, és új recepteket fejlesszen. Bonyolult gépezeteket üzemeltet, komplex méréseket végez, takarít, jegyzetel, egyszóval sokat dolgozik azon, hogy a kedvenc söröd a poharadba kerüljön. De kik is valójában ezek a mesterek? Bizonyára sokunk elméjében él a kép, miszerint a sörfőző mesterek szakállasak, sörhasuk van, és talán irigykedve gondolunk arra, hogy a munkájuk egyben a hobbijuk is, és fizetést kapnak azért, hogy egész nap sört kóstoljanak. Nos, ez részben így is van. Na de van a sörfőző mesterségnek egy másik oldala is, amelyről talán még nem is hallottál.

Magyarországon közel 100 kisüzemi sörfőzde működik, és a számuk egyre csak növekedett a jelenlegi járványhelyzetig. Nincs kétségünk afelől sem, hogy ebben a nehéz időszakban is új elhatározások születnek, amiből majd újabb izgalmas főzdék fognak nyílni. Minél több főzde nyílik Magyarországon, annál több sörfőzőmester dolgozik nap, mint nap azon, hogy kiszolgálja a növekvő igényeket, és persze fejlessze a közízlést a sörök tekintetében.

A Vaskakas Sörfőzde sörfőző mestere számol be a másik oldalról, amelyet nem világít meg a reflektorok fénye. Nézzük, mi az az 5+1 dolog, amiről eddig még nem hallottál.

Vaskakas Sörfőzde erjesztő tere

 

#1. A sörfőzde legfontosabb aranyszabálya:

TISZTASÁG MINDENEK ELŐTT

A legtöbb szakma esetében biztosan nem a takarító személyzetet említenéd meg, mint a legfontosabb területek egyike. Pedig hidd el, hogy a magyar sörfőzdék legnagyobb része elítéli a pasztőrözést, és az egyéb tartósító szerek használatát, hiszen ezek rontják az ízélményt, így az egyetlen dolog, amelynek köszönhetően egy kisüzemi sör akár egy évig is megőrzi a szavatosságát, az a higiénia. A legkisebb baktérium is képes befertőzni egy kétezer literes tartályt, és akkor az egész mehet a lefolyóba. Ez a sörfőző mester legnagyobb rémálma. Minden sörfőzdei tevékenység alapos takarítással kezdődik és azzal is végződik. A takarítási folyamat: víz-lúg-víz-sav-víz. Fontos a megfelelő vegyszer használata, az elegendő hatóidő megtartása, és a mechanikai erőkifejtés, azaz minél erősebben súrolod a tartályt, annál tisztább lesz. Természetesen, a takarítás nem a legélvezetesebb része a sörfőzésnek, mégis azt lehet mondani, hogy egy sörfőzdében töltött 40 órás munkahéten 15-20 óra biztosan takarítással telik. A Vaskakas Sörfőzdében is fokozatosan figyelünk a higiéniára, így a 2016 augusztusi indulásunk óta eddig még nem fertőződött be egyetlen főzetünk sem.

Takarítás a Vaskakas Sörfőzdében

 

#2. Mi motiválja az embert, hogy sörfőzdét alapítson?

A legtöbb sörfőző mester - így én is - úgy kezdte a szakmát, hogy valahol, valamikor kóstolt egy különleges tételt, ami merőben más volt, mint az addig megszokott nagyüzemi sörök. Ilyen is lehet egy sör?

A velőig ható felismerés hatására elkezdődik a sörök iránti kíváncsiság, utánajárás, kutatás. Az Interneten hamarosan rátalálsz egy videóra, ami bemutatja, hogy otthon is lehet sört főzni. Próbáljuk ki! És sikerül. És finom lesz! A házi sörfőzés hobbivá válik. Aztán gyorsan ráeszmél a házi sörfőző, hogy valójában a konyhai fazékban lobogó 20 liternyi sört ugyanannyi ideig tart lefőzni, mint egy kétszáz, vagy ötszáz, netalántán ezer literes tételt. A felismerés gondolattá formálódik, a gondolat testet ölt, és a wannabe sörfőző mester azon kapja magát, hogy saját főzdéjét tervezgeti, építgeti. Persze, hogy ne legyen ilyen egyszerű, a sörfőzéshez iskolai végzettség is szükségeltetik, szóval komoly kémiai, fizikai és gyakorlati tudásról kell számot adni ahhoz, hogy a mester megszerezze a sörfőzői tudást bizonyító oklevelet.

 

 

Sörkóstolás a Mighty Millers-szelEgy finom sör a Mighty Millerstől – bármikor!

#3. A sörfőző mester örül annak, ha sörrel lepik meg a születésnapján

Egy sörfőző mester rokonsága, és baráti társasága sokszor gondolkodik el azon, hogy milyen ajándékkal lehetne meglepni. Dunába vizet? Merül fel a kérdés. „Sört mégsem viszek oda, ahol amúgy is több ezer liter érlelődik a tartályokban”. Ez azonban súlyos tévedés! A sörfőző mesternek munkája a sörkészítés, és hobbija a sörkóstolás. Én kifejezetten szeretek új és izgalmas tételeket kóstolni. Nagyon örülök annak, ha valakitől olyan sört kapok, amit még nem fogyasztottam korábban. Szívesen kóstolom meg más hazai főzde újdonságait, de annak is örülök, ha külföldről érkezik valami finomság. Egy jó kis trappista apátsági sör Belgiumból, vagy egy ír vörös egyenesen Írországból maga a paradicsom egy sörfőző mesternek. Másfelől azért is fontos a „kikóstolás”, mert könnyedén kialakulhat az úgynevezett főzdevakság. Ez azt jelenti, hogy egy idő után már csak a saját sörünket tartjuk finomnak, míg más sörökkel szemben túlságosan is kritikussá válunk. Ha objektíven akarjuk elhelyezni saját söreinket a kínálat tág palettáján, úgymond kötelező a folyamatos felfedezés, kóstolgatás.

#4. A sör neve, és a címke dizájnja nem csípőből jön 

Mi legyen a következő sör, amit főzünk? Erre a kérdésre a legtöbb sörfőző mester könnyedén tud válaszolni. Szinte kifogyhatatlan a kreativitásunk, ha egy új sörről van szó. A fejünkben számtalan recept formálódik. Nagyon jól tudjuk, hogy milyen stílust főznénk, milyen komlót próbálnánk ki, mi lenne, ha ezt a malátát párosítanánk azzal a másikkal, vagy a komló forralás utolsó 2 percében még raknánk 10 dkg Amarillot a sörbe. Ezzel nincs is gond. De ha arra a kérdésre kerül sor, hogy mi legyen az új sör neve, akkor bizony gyakran elzáródnak a kreatív csakrák. Nálunk, a Vaskakas Sörfőzdében a címke dizájnja is fontos, hiszen minden sörünknek egyedi címkéje van, amely tükrözi a sör jellegét. Napokig, sőt hetekig tudunk őrlődni ezeken a kérdéseken. A megjelenés, a név nagyon is kritikus téma! A fogyasztók először a sör kinézetével és nevével találkoznak, és mire a kóstolásra kerül a sor, már van egyfajta előítéletük a termékkel kapcsolatban. Egy jó név és egy jó címke el tudja adni a sört, míg ha rosszul választjuk meg a körítést, talán le sem veszed a polcról, pedig lehet, hogy ez lenne a kedvenced. Bizony, nálunk már párszor előfordult, hogy előbb készült el a sör, minthogy a címke megérkezett volna, és ezért csúszott egy-két hetet a termékbevezetés.

 

Sokféle logó terv is készült, mire megszületett a végleges logónk.

#5. Az évek tapasztalata sem hozza el a kellő magabiztosságot

2016 júniusában főztük le az első sörünket. Azóta már több százszor újrafőztük a receptjeinket. Mégis minden egyes főzésnél a mai napig bennem van a félsz, hogy az élesztő megfelelően végzi-e el az erjesztést, és a kívánt illat és ízvilág megérkezik-e. A sör érésének első heteiben még nem alakul ki a végső összhang, ilyenkor mindig izgulok, hogy mi lesz ebből a főzésből, vajon összeérnek-e az ízek. Azt is be kell vallanom, hogy nincs két egyforma főzet. Talán a fogyasztó nem veszi észre, de én minden tétel között érzem a különbséget, ami általában elenyésző. Okozott már ízbeli eltérést az, hogy a malátát egy másik malátagyárból vásároltuk. De egy komlósabb sör ízén nagyon meg tud jelenni az is, hogy éppen milyen az adott évi komlótermés. Ha nedvesebb vagy épp szárazabb volt az időjárás, bizony, megmutatkozik a komló ízében.
Sörfőzés a Vaskakas SörfőzdébenA sörfőzéshez mindig kellő alázattal kell hozzáfogni. Sosem lehetünk túlzottan magabiztosak.

+1. Mi tagadás, a sörfőző mester már kora reggel sört iszik

Talán gondoltad, talán nem, de a tartályban érlelődő sör minőségi ellenőrzése érzékszervi vizsgálat útján zajlik. Magyarán meg kell kóstolni a sört, hogy tudjuk, hogy alakul az íze. A palackozás is úgy kezdődik, hogy a palackozó csapat közösen megkóstolja a sört. Nem gondolod, hogy lepalackozunk több ezer üveget kóstolás nélkül? Nem szeretünk felesleges munkát végezni!

Igen, iszunk sört, akár a kora reggeli órákban is, de fontos hangsúlyozni, hogy nem iszunk egész nap! És nem iszunk sokat! Mindig csak egy-egy kortyot, hogy ne ártson meg. Ehhez persze kell egy nagyfokú tudatosság és önmérséklet is. Jó pár sörfőző mestert ismerünk a munkánkból kifolyólag, és bátran állíthatjuk, hogy a tudatos alkoholfogyasztással véleményünk szerint nincs probléma ebben a szakmában.

Sörpróba

Egy kora reggeli sörkóstolás a sörfőzdében

 

Szívesen vennénk, ha Te is tennél fel kérdéseket. Mi az, ami érdekel egy sörfőző mesterrel kapcsolatban?

 

A sörfőző mester ajánlata: Vaskakas kóstoló csomag 6 féle sörkülönlegességgel:

Vaskakas 6Pack

Vaskakas 6pack >>

A Vaskakas Sörfőzde Facebook oldala A Vaskakas Sörfőzde Instagram oldala

A Vaskakas Sörfőzde Untappd oldala

 

 

 




Légy Te is sörszakértő!

Fedezd fel velünk, hogy mit rejt egy korsó sör, hogy készült és milyen múltra tekint vissza.

Összeállítottunk Neked egy 5+1 részből álló online kurzust, amely során Te is profi sörszakértővé válhatsz.

Iratkozz fel, mi pedig hetente egy-egy új leckét küldünk neked e-mailben!

Kezdd el még ma a Vaskakas Sörsulit!

Feliratkozásommal hozzájárulok az adataim kezeléséhez és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót.