INGYENES SZÁLLÍTÁS! 15.000 Ft feletti vásárlás esetén csomagpontra, 20.000 Ft feletti vásárlás esetén házhoz. Szállítási információk itt.

Blog

Tippek, hogy sörözz a karantén idején

Vida Norbert
Vida Norbert
2020.04.07 11:26
Tippek, hogy sörözz a karantén idején

Tippek, hogy sörözz a karantén idején

 

Korábban talán szívesen mentetek el a haverokkal a helyi kézműves sörözőbe egy kemény hét után levezetni a feszültséget. Ennek most egy időre vége. De egy kis kreativitással továbbra sem kell lemondanotok a közös sörözés élményéről. Szervezzetek sörözést otthon! Mármint mindenki a saját otthonában, hiszen az Internet segítségével online módon is tudtok beszélgetni, és még láthatjátok is egymást. Mutatjuk a lehetőségeket.

Mi a barátainkkal a Microsoft Teams alkalmazást használjuk, ami egy fizetős program. Egyik barátunknak van előfizetése munkájából adódóan, ő indítja a konferencia beszélgetést, és meghívja az ismerősöket. Így találkozunk mostanában. Nem az igazi, de legalább látjuk és halljuk egymást. Volt olyan sörözésünk, ahol húszan is összejöttünk a képernyőkön keresztül. A program érzékeli, hogy ki beszél, és őt teszi ki nagy képre, emellett további négy-öt résztvevőt mutat kisebb képeken. Megbeszéljük, hogy ki hogy érzi magát, és persze azt is, hogy ki mit iszik, és a pálinka fogyasztásra is egyszerre kerül sor, koccintunk a képernyőn keresztül. Kell ez az online találkozó, feldobja a hangulatunkat, kicsit kiszélesíti a hirtelen bezárult világunkat. Ha valaki eddig pezsgő társasági életet élt, könnyen depresszióba süllyedhet, ha hirtelen megszűnik mindenféle szociális érintkezés körülötte.

Ha ingyenesen szeretnétek megoldani a konferencia-sörözést, ajánljuk a Zoom alkalmazást, ami többszereplős videó konferencia megtartására ad lehetőséget teljesen díjmentesen. Az oldal angolul van, de viszonylag egyszerű a regisztráció. Nevezzetek ki a társaságból valakit, aki kezdeményezni fogja a hívást. Ő lesz a "házigazda", neki kell az oldalon a "host a meeting with video on" lehetőségre kattintanija. Ezután lefut egy telepítőprogram, és már indul is a meeting. "Invite people" gombbal lehet kiküldeni a meghívót a résztvevőknek. Ez a meghívó tartalmazza a linket, amivel csatlakozni (Join Meeting) lehet a találkozóhoz. Ez az e-mail tartalmazza a a Meeting ID-t és a password-öt is, amire a csatlakozás során szükséged lesz. Első használatkor a résztvevőknek is le kell töltenük egy alkalmazást mobiltelefonukra a Google Play áruházból, vagy asztali gép használatakor a Zoom oldaláról. A bejelentkezés után a host, vagyis a házigazda még egy "admit"-tel jóváhagyja a csatlakozást, és már indulhat is a móka!

Ha már létrejött a kapcsolat, mi lenne, ha tartanátok egy online sörkóstolót! Ehhez adunk tippeket...

Egy online sörkóstolón ezekre figyelj:

A megfelelő sorrendben kövessék egymást a sörök:

A sörkóstolásnál talán a legfontosabb, hogy a kiválasztott sörstílusokat a megfelelő sorrendbe kóstold meg. Alapszabály, hogy mindig az alacsonyabb alkohol tartalmú sörtől haladj az erősebb tételek felé, illetve a könnyedebb söröktől a testesebb fajtákig. Egy jó sörözőben a pultosok szakképzettek, tudnak segíteni a választásban, és a sorrendet is felállítják neked. Erre most egy ideig nem kerülhet sor, így azt tudjuk javasolni, hogy rendeljetek egy kóstoló csomagot a Vaskakas Sörfőzdétől. Ez a kis csomag 6 különböző sörstílust vonultat fel, így viszonylag kis befektetéssel remek sörkóstolót tudtok rögtönözni. A söröket országosan szállítjuk házhoz vagy Pick Pack Pontokra futárszolgálattal, illetve Győr, Győrújbarát és Nyúl területén a Vaskakas csapata viszi ki a rendeléseket.

Vaskakas Sökóstoló 6PACK

Vaskakas Sörkóstoló csomag >

A megfelelő hőmérsékleten fogyaszd a sörödet:

Felejtsük el, hogy minél hidegebb a sör, annál jobb. A hideg lefagyasztja a nyelved érzékelő receptorait, nem fogod érezni a sör valódi ízeit. Egyszerűen a sör túlhűtése megfojtja az ízeket, melyek egy kisüzemi sör esetében nagyon gazdagok és összetettek tudnak lenni. Ugyanez igaz a szénsavasságra. Ha egy sörtől többet vársz, minthogy jól megböfögtessen, figyelj a megfelelő hőmérsékletre és a szénsavtartalomra. Általában 8-10 fokon érdemes a söröket fogyasztani.

Figyelj az alkoholfokra

Igen, ez valóban fontos! A kisüzemi sörök általában magasabb alkoholtartalommal bírnak, mint a már megszokott tömegcuccok. Egy kezdő sörkóstoló könnyen megfáradhat egy-két pohár sör legurítása után. Mindig nézzük meg, hogy mennyire erős sört fogunk inni, és ne lepődjünk meg, ha akár 10% feletti alkoholszázalékot látunk.

Online sörkóstolás

A megfelelő pohárból kóstolj sört

Egy kisüzemi sörfőzde sörfőző mestere mindent elkövet annak érdekében, hogy a sörében harmonizáljanak az illatok, ízek, és hogy a hab szerkezete is kifogástalan legyen. Hogy ezt a harmóniát te is megtapasztalhasd, fontos, hogy a megfelelő pohárból igyál. A legjobbak a tulipán alakú sörkóstoló poharak, melyek megtartják a sör optimális hőmérsékletét, támasztják a habot, és az illataromákat is szépen vezetik az orrodhoz. Ha nincs otthon sörkóstoló poharad, ajánljuk, hogy inkább használj borkóstoló poharat söröskorsó helyett.

Készíts jegyzeteket

Csak a magyar kézműves sörök piacán több száz, akár ezer tétel közül válogathatsz. A kínálat olyan nagy, hogy gyorsan eljön az idő, amikor már nem emlékszel egy-egy korábban megkóstolt tételre. Ezért jó döntés, ha a megkóstolt tételekről jegyzeteket készítesz, leírod magadnak, hogy mennyire ízlett, vagy, hogy mi nem tetszett benne. Használhatsz online sörértékelő programot is, mint például az https://untappd.com/, ahol értékelheted a söröket és nyilvántarthatod kedvenceidet.

Vagy töltsd le itt sörétékelő adatlapunkat, melyen segítséget is találsz, hogy milyen szempontok szerint érdemes egy sört kóstolni és minősíteni.

 Sörértékelő adatlap

 

Ne tedd

Ne raktározd a sörödet meleg helyen!

A legtöbb kisüzemi sörfőzde alapból elítéli a tartósító szerek használatát. A pasztőrözést sem szeretik, mert eltompítja az ízeket. Csak a nagyon steril munkakörülményeknek köszönhető, hogy egy kisüzemi sör megőrzi a szavatosságát fél, akár egy évig. De csak akkor, ha megfelelő hőmérsékleten tárolják. Amennyiben a boltok polcain vagy az éléskamrádban meleg helyen tárolódik, senki ne csodálkozzon, ha romlik a minősége, és megnyitáskor gejzírként fut a habja.

Ha online vásárolsz söröket egyenesen a főzdékből, nagyobb valószínűséggel kapsz friss tételeket, hiszen a főzde raktárában garantáltan megfelelő körülmények között raktározzák a söröket.

 

Ne igyál üres hassal!

Ha nem üres hassal kezded a kóstolást, és sörözés közben is bekapsz egy kis rágcsálnivalót, úgy a tested könnyebben lebontja az alkoholt. Így megelőzheted, hogy már az első pohár kisüzemi sör után becsípve érezd magadat, és talán még el tudsz fogyasztani egy-két pohár sört anélkül, hogy baj legyen.

 

Ne használj parfümöt, kerüld a tömény italok fogyasztását

Az erős illatok eltompíthatják az érzékszerveidet, így nem fogod érezni a gyengébb illatokat és ízeket. Próbáld meg távol tartani magadtól az erős illatokat, miközben sört kóstolsz. Ugyanez igaz a rövid italok fogyasztására is sörkóstoló előtt vagy közben. Egy korty pálinka kellőképpen lezsibbasztja a nyelvedet, és már nem fogod élvezni a sörödet. Így a sörpárlat vagy pálinka mindenképp a kilépő ital legyen az online kocsmából.

 

Légy Te is sörszakértő!

Fedezd fel velünk, hogy mit rejt egy korsó sör, hogy készült és milyen múltra tekint vissza.

Összeállítottunk Neked egy 5+1 részből álló online kurzust, amely során Te is profi sörszakértővé válhatsz.

Iratkozz fel, mi pedig hetente egy-egy új leckét küldünk neked e-mailben!

Kezdd el még ma a Vaskakas Sörsulit!

Feliratkozásommal hozzájárulok az adataim kezeléséhez és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót.