INGYENES SZÁLLÍTÁS! 15.000 Ft feletti vásárlás esetén csomagpontra, 20.000 Ft feletti vásárlás esetén házhoz. Szállítási információk itt.

Blog

Milyen italok készülnek malátából?

2021.05.03 13:02
Milyen italok készülnek malátából?

Milyen italok készülnek árpamalátából?

 

Köztudott, hogy az emberi leleményesség nem ismer határokat, ha alkoholos ital előállításáról van szó! Gyakorlatilag mindent képesek vagyunk leerjeszteni, ami tartalmaz némi cukrot. Magyarországon legnagyobb hagyományai a bornak és a pálinkának vannak. Ezeknél az italoknál a gyümölcsben található gyümölcscukor az, amit a levegőben élő baktériumok és élesztőgombák feldolgoznak, és alkohollá alakítanak. Tőlünk északabbra és hidegebb éghajlatokon kevesebb gyümölcs terem, így meg kellett találni az erjeszthető gyümölcscukor alternatíváját. Oroszországban a vodkát burgonyából készítik, míg a közép-ázsiai nomádok a kancatej laktóz tartalmát erjesztik le. A japánok nemzeti itala, a szaké pedig a rizs erjesztésével készül.

 

Világszerte elterjedt a gabonaszemek erjesztése is. A gabonát érdemes csíráztatni, más néven malátázni, mert így hasznos enzimek termelődnek, amelyek a gabona keményítő tartalmát cukorrá alakítják, amit aztán az élesztő képes lesz alkohollá alakítani.

Nézzük meg, hogy az árpamaláta erjesztéséből milyen sok féle alkoholos ital készíthető!

Sör

A leginkább ismert malátából készült ital a sör, amit nem nagyon kell bemutatni. A malátából nyert sörlevet komlóval ízesítik, majd sörélesztővel erjesztik, más néven fermentálják. A sör alacsony alkoholtartalmú ital, jellemzően 3-10% közötti alkoholtartalommal.

Vaskakas sör

Barley wine


Már több magyar kisüzemi sörfőzde készített barley wine-t, azaz árpabort, így ez is ismerős lehet a sörkedvelőknek. Árpabornak nevezzük a nagyon erősre főzött Ale-ket, melyet hosszan érlelnek. Jellemző alkoholfoka: 8 – 15%. Desszertsörnek is nevezik, mert a karamellmaláta édessége erősen dominál az ízében, általában mazsolás, szőlős ízek jelennek meg az italban. Az érlelés kimondottan jót tesz neki, akár 5-10 évet is érdemes érlelni ezt a sörféleséget.

 

barleywine

Sörpárlat

Igen, a sörpárlat… Miért ne lehetne lepárolni a sört is? Nem igaz? A sörpárlatban szépen jelenik meg a felhasznált sör illata és karaktere. Minél jobb minőségű az alap sör, annál jobb minőségű sörpárlat állítható elő. Általában 40-45% alkoholtartalommal palackozzák.

Vaskakas Sörpárlat

Whiskey vagy whisky

Melyik a helyes írásmód? Tulajdonképpen mindkét változat helyes. Az Írországban és az USA-ban készült párlatokat whiskeynek írjuk, míg a Skóciában és más országokban készült italok esetében a whisky írásmód a használatos.

A whiskey olyan égetett szesz, amely gabona erjesztésével és lepárlásával, majd többnyire tölgyfahordóban való érleléssel készül. A felhasznált gabona általában árpa, kukorica, búza vagy rozs.

Whiskey

Hard Seltzer

A legújabb amerikai őrület a hard seltzer, amit csak pár éve „találtak fel”. A hard seltzer egy szénsavas víz, amely alkoholt és gyümölcsaromát tartalmaz. Az alkoholt maláta erjesztésével állítják elő és a leggyakoribb ízesítése a lime. Alkoholtartalma alacsony, 3-5% körül mozog. Igazi frissítő, nyári ital.

hard seltzer

Ha ismersz olyan alkoholos italt, ami malátából készül, és nem említettünk meg, írd meg kommentben!

Ha kipróbálnád a sörpárlatot, >> ide kattintva << megrendelheted!

Vaskakas Sörpárlat