INGYENES SZÁLLÍTÁS! 15.000 Ft feletti vásárlás esetén csomagpontra, 20.000 Ft feletti vásárlás esetén házhoz. Szállítási információk itt.

Blog

Hogyan lettem sörfőző mester?

2021.01.12 16:06
Hogyan lettem sörfőző mester?

Hogyan lettem sörfőző mester?

A sörfőző mesterség nem csak egy munka, ez egy életstílus. Ez nem egy olyan pozíció, amibe csak úgy véletlenül belecsöppensz.

Hogy miért lettem sörfőző mester? Ha őszintén szeretnék válaszolni, egyszerűen csak azért, mert szeretem a kihívásokat, és szeretem a craft söröket.

De kezdjük is az elején

A 2000-es évek elején, amikor a veszprémi Lovassy gimnáziumban érettségiző diák voltam, egyrészt nem is volt valós opció a sörmesteri pálya, hiszen még nem is létezett, másrészt ifjú titánként inkább szerettem volna ügyvéd vagy orvos esetleg közgazdász lenni. A gimnáziumban számítástechnika tagozaton végeztem. (Megjegyzés: A sörfőző mesterek és sörfőzde tulajdonosok körében rekord magas az informatikusok aránya. Nem kevésbé a craft sör fogyasztók között.)

Hogyan lettem sörfőző mesterVida Norbert, a Vaskakas Sörfőzde sörfőző mestere

(photo by Sieber Desing Photography)

Első munkás éveim:

Mindenesetre a közgazdaságtant választottam, és pénzügyi döntések szakirányon diplomáztam. Az öt éves egyetemi képzés alatt elvégeztem a három éves minőségbiztosítási szakirányt. Aztán belevettem magam a számok világába. Először minőségbiztosítási mérnökként, majd gazdasági kontrollerként kerestem a kenyeremet. Aztán kezdett az életem unalmas lenni. Nem találtam a kiteljesedést a munkában.

Nyughatatlanságom vezetett oda, hogy megtanuljak egy új szakmát. Ez pedig a tőzsdei kereskedelem, alias trading volt. (Megjegyzés: ekkor még sehol nem volt a magyar craft sör forradalom, sörözés közben a jó öreg Soproni vagy a Dreher volt az asztaltársaságunk.) Könyvekből és az internet adta lehetőségekből, szimulátorral kb. másfél év kitartó, kemény munkájával, szabadidőm teljes feláldozásával sikerült olyan szintre fejlődnöm, hogy felvételt nyertem egy igen csak neves befektetési alapkezelő céghez, mint daytrader.

Újra azt éreztem, mint az első munkás éveimben: azt csináltam, amit valóban szeretek.

Ez az öröm azért nem volt olyan hosszantartó, mivel a daytradelésből nem sikerült úgymond meggazdagodnom, és emellett a cég sem gyarapodott sokat a munkásságom által. Jó pár évnek el kell telnie, mire valaki kiforrott, sikeres trader lesz, ez a pár év viszont olyan lelki megterheléssel jár, amitől elvesztettem a motivációmat. Egy biztos, a stressztűrő képességem jelentősen megnövekedett, valamint megtanultam türelmesnek lenni.

 

Az utolsó lépés ahhoz, hogy sörfőző mesterré váljak:

Trader pályafutásom után visszatértem Győrbe, és visszatértem a kontrolling világába is a négykarikás gyárban, ahol üzleti intelligenciával és üzleti folyamatok fejlesztésével foglalkoztam. Ez már átkötés a sörfőzéshez. A cég által jutottam el Németországba, a sör hazájába.

Itt éreztem először azt, hogy azért iszok sört, mert finom, és nem azért, mert a péntek esti beszélgetések kötelező tartozéka egy-két üveg „sör”. Isteni sörökkel találkoztam, és ez felkeltette az érdeklődésemet. Miért nincs itthon ilyen? Csak körül kellett néznem a magyar piacon, mert már a craft sör kezdte bontogatni szárnyait. És milyen szerencse, hogy Győrzámolyon, a szomszédomban ekkor már működött a Bors sörfőzde, aminek lelkes fogyasztója lettem.

Innen már csak pár kattintás választott el attól, hogy az Interneten rátaláljak az Olasz házi sörkészítő videójára, amiből világossá vált, hogy akár otthon is lehet sört főzni egészen egyszerű eszközökkel. Így olyan sörstílust főzhetek, amilyet csak szeretnék! Ebben az időben Győrben, az Adyvárosban éltünk egy panel lakásban. A két szoba hallos lakás konyhájában barátnőm édesanyjától kölcsönzött kék zománcos fazékban főztem első söreimet. 

Vaskakas Sörfőzde - erjesztőtér - Vida Norbert


A sörfőzés lett az új szenvedélyem, és nagyon szerettem volna „fő műsoridőben” is ezzel foglalkozni. Első gondolatom az volt, hogy ezeket a finom nedűket forgalmazni kellene, hogy minél szélesebb körhöz eljusson, tudja meg mindenki, hogy van sörélet a négy nagyüzemin kívül! És még milyen izgalmas sörélet! (Megjegyzés: ami akkor izgalmasnak tűnt, az már csak szürke árnya a mai magyar kisüzemi sörkínálatnak.) Beleástam magam a jövedéki kérdésekbe, nagykereskedelem alapításával kapcsolatos törvényekbe, és elkeserített, hogy 20 Millió Forint jövedéki biztosítékot kell befizetni a NAV-nak, hogy elkezdhessem a tevékenységet. 20 Millió + raktár + árukészlet = kb. 30 -40 Millió? Ennyiből akár egy főzdét is építhetnék… Hogy mi? Főzdét? Kérdeztem vissza saját magamtól… Igen, miért is ne! Egy saját főzdét, ahol nagy tételben folytathatom azt, amit most anyósom kék zománcos fazekában csinálok a panel konyhában. Hát így történt….

Magamba szívtam minden fellelhető tudást a sörfőzéssel kapcsolatban, elvégeztem a sörfőzői OKJ tanfolyamot. (Megjegyzés: 2014. július 5-én tartottuk a lakodalmunkat, majd július 8-án kedden tettem a záróvizsgámat a tanfolyamon, nem túl kipihent állapotban.) Így lettem sörfőző mester és kezdtem bele a Vaskakas Sörfőzde létrehozásába, hiszen abban is biztos voltam, hogy én a saját főzdémben leszek sörfőző mester. 

A többit majd talán egy másik bejegyzésben mondom el, aminek talán ez lesz a címe: Hogyan építettem sörfőzdét.


Köszönöm, hogy elolvastad az írásomat! Nagyon örülnék, ha kommentben leírnád, hogy Téged mi érdekel a craft sörök világában, mire vagy kíváncsi, milyen kérdéseid lennének egy sörfőző mesterhez.

Ez a cikkünk is érdekelhet:

Egy sörfőző mester titkos élete - 5+1 dolog, amit eddig nem tudtál a sörfőző mesterről

https://www.vaskakas.com/blog/sorfozomester_titkos_elete

Egészségünkre:

Vida Norbert

A Vaskakas Sörfőzde sörfőző mestere

A sörfőző mester ajánlata: Vaskakas kóstoló csomag 6 féle sörkülönlegességgel:

Vaskakas 6pack - 6 féle kisüzemi sörkülönlegesség egy csomagban

Vaskakas 6pack>>

 

Légy Te is sörszakértő!

Fedezd fel velünk, hogy mit rejt egy korsó sör, hogy készült és milyen múltra tekint vissza.

Összeállítottunk Neked egy 5+1 részből álló online kurzust, amely során Te is profi sörszakértővé válhatsz.

Iratkozz fel, mi pedig hetente egy-egy új leckét küldünk neked e-mailben!

Kezdd el még ma a Vaskakas Sörsulit!

Feliratkozásommal hozzájárulok az adataim kezeléséhez és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót.