INGYENES SZÁLLÍTÁS! 15.000 Ft feletti vásárlás esetén csomagpontra, 20.000 Ft feletti vásárlás esetén házhoz. Szállítási információk itt.

SÖRSZAKÉRTŐ LESZEK!

5. LECKE SÖRKÓSTOLÁS ALAPJAI

2020.02.26 15:00
5. LECKE          SÖRKÓSTOLÁS ALAPJAI

Sört kóstolni nem ugyanaz, mint sört inni. A helyes kóstolási technikákkal meg tudod különböztetni az illatokat és aromákat, ízeket és utóízeket. 

     Milyen pohárból érdemes sört kóstolni?

     Mire figyelj kóstolás közben?

     Mi az a balling fok?

Ebben a leckében elméleti alapokat adunk a sörkóstoláshoz, de itt is érvényes az, hogy a gyakorlás teszi a mestert.

Tanuld meg az elméletet, majd gyakorolj minél többet! A "több" alatt nem azt értjük, hogy fogyassz sokat, hisz fontosnak tartjuk a felelősségteljes alkoholfogyasztást. Inkább úgy értjük, hogy kóstolj minél több fajtát, válogass a sörfőzdék széles kínálatából. 

*Jó tanács saját tapasztalat alapján: el fog érkezni az az idő, amikor már annyi féle sört megkóstoltál, hogy nem emlékszel egy korábban kóstolt tételre. Ezért mindig érdemes jegyzetet készítened benyomásaidról. Ebben segít neked a www.untappd.com, ami egy remek alkalmazás a sörök minősítésére.

A lecke végén 10% kedvezménykupon!!

 

A lecke első fele arról szól, hogy milyen sörös poharakból célszerű sört fogyasztani. A pohár kiválasztása után megnézzük, hogy a sör kóstolása során mire figyeljünk, milyen ízeket, illatokat keressünk italunkban.

A pohárválasztáshoz íme egy kis segítség:

Korsó

Könnyen fogható, nem melegszik át hamar, jól mutatja a sör színét és koccintás közben nehéz összetörni. Ihatunk belőle bármilyen lagert, cseh és német stílusú fajtákat. Ne igyunk belőle magas alkoholtartalmú, lassan kibontakozó söröket, ahol különösen fontos az illat.

 

Pintes pohár

Bár igazából nem a legelőnyösebb (hamar szökik belőle az íz és az illat), a legtöbb ale és lager jól mutat benne, és alapvetően az ízek is jól tudnak benne érvényesülni. Ihatunk belőle alap ale-eket és lagereket, de ha tehetjük, ezekből se igyunk magas alkoholtartalmú, komplexebb söröket.

 

Búzasörös pohár

Formás bajor kislány masszív talapzattal, elvékonyodó derékkal és felül visszagömbölyödő zárással. Kifejezetten búzasörökre tervezték. A felül kiszélesedő, majd visszaszűkülő száj bezárja a masszív sörhabot, bent tartva az aromákat és ízeket, valamint látványosan mutatják a sör szűretlenségét. Német búzasöröket javasolt fogyasztani belőle, esetleg a pilseni típus még belefér.


Kehely vagy tulipán

A belga sörkészítök igyekeznek minden márkának külön poharat kreálni, de általánosságban mindegyiknek széles a szája, hogy a kóstoló az ízeket és illatokat egyben kapja. Belga vagy más erős söröket, pl. német baksöröket érdemes beletölteni. Közös jellemző a masszív malátázottság és a magas alkoholtartalom. Ne igyunk belőle olyat, ami ebbe a kategóriába nem fér bele.

 

Teku pohár (jolly joker)

Bent tartja az illatokat, lehet forgatni benne a sört, megtartja a habot, és ami a legfontosabb egy partin: jól mutat a kézben. Ez a pohár tényleg nem vedelésre lett kitalálva. Az igazi beergeeknek alapdarab – a többit úgysem használja, mert átlagos sört nem iszik, csak masszív, ritka főzeteket. Gyakorlatilag bármit ihatunk belőle, ha meg akarjuk fejteni egy sör íz- és illat karakterisztikáját. Kóstoláshoz ideális. Ha vendéglátóhelyen ilyen pohárban kapjuk a sört, akkor valószínűleg extra főzet, magas alkoholtartalom, különleges aromák lesznek a háttérben.

Vaskakas Pohár

Ezt a poharat webshopunkban is megrendelheted

Ha már kiválasztottuk a poharunkat, vegyük elő a sört is, melyet beletöltünk. A kiöntést gondosan, óvatosan végezzük, hogy ne habozzon nagyon fel. Egy kis gyakorlással egyre jobban fog menni! Nagyon fontos, hogy a sört kellő hőfokra készítsük elő. Nem érdemes nagyon lehűteni, mert nem fogjuk kiérezni az ízeket. Azt tanácsoljuk, hogy nyolc foknál ne hűtsük lejjebb a sört. Kóstolgassuk folyamatosan, igyekezzünk megállapítani, hogy milyen tulajdonságait fedezzük fel, és azt is figyeljük meg, hogy ezek miként változnak a sör melegedésével párhuzamosan. Ha sokat próbálgatjuk, hamar belejöhetünk. Igyekezzünk a sörök fogyasztásához és kóstolásához megfelelő alkalmat és körülményeket teremteni, figyelembe venni, hogy az a sör milyen alkalomhoz illik.

Milyen érzékszervi tulajdonságai vannak a sörnek?

1. Látvány:

Elsőként vessünk egy pillantást sörünkre. Figyeljük meg, hogy mit látunk. Milyen a színe? világos, borostyán, barna, félbarna, esetleg vörös árnyalatú? Láthatjuk, hogy szűrt vagy szűretlen. Ha kristálytiszta, akkor szűrt, ha kissé fátyolos, akkor szűretlen. Valamint azt is látjuk, hogy a sörhab mennyire masszív, milyen a habtartása. A jó hab apró buborékos, tömör és tartós. A sör elfogyasztása után feltapad a pohár falára, szép csipkét képezve.

A sörök árnyalatát több nemzetközi skála is meghatározza, ezek közül mi az EBC (European Beer Color) skálát használjuk receptjeink tervezésekor. A világos sörök 4-essel kezdődnek, míg egy sötét birodalmi stout 140-es értékes is felvehet ezen a skálán. A sör színéből tudunk következtetni az ízvilágára, a habzásából és habtartásából a beltartalmára, széndioxid tartalmára, a tisztaságából a technológiájára (szűrt, szűretlen).

2. Illat:

Második lépés az illat. Emeljük közel az orrunkhoz a poharat, és szimatoljunk bele. Az illata alapján még tisztább képet kapunk sörünkről. Kiderül, hogy a sör komlósabb, vagy észteresebb. A  hidegen komlózott söröknek nagyon intenzív a illatuk, tele gyümölcsös illatjegyekkel, míg a belga sörök inkább észteresek, fűszeresek, amit az élesztő ajándékoz a sörnek.

3. A sör íze:

Miután szemügyre vettük a sört, majd megszagolgattuk, végre megkóstolhatjuk. Harmadik lépésként kortyoljunk egy jó nagyot a sörünkből. Figyeljünk a kortyérzetre, milyen ízek töltik ki a szánkat. Itt derül ki a sör testessége, alkoholossága, malátássága, keserűségének mértéke. Nyelvünk minden részén más-más ízeket érezhetünk ki a sörünkből. Alapvetően a sör illata és íze harmóniában áll egymással. Ha nagyon illatos a sör, de az ízében ez nem jelentkezik, akkor ott valami nincs rendben.

Továbbá a kortyérzetből derül ki a szénsavtartalom, illetve bizonyos söröknél a krémesség. Némely csapolt sörtípusnak nagyon jól áll, ha széndioxid helyett nitrogénnel csapolják, amely emeli a sör krémes érzetét. 

Mit jelent, hogy egy sör malátás, vagy komlós?

Egy sör íze akkor malátás, amikor a malátás jegyek dominálnak; karamellás, kekszes, kenyeres ízek. Komlósnak pedig akkor mondjuk értelem szerűen, ha a komlós jegyek uralkozdnak: aromás, illatos a sör, esetleg a keserűsége is szembeötlik. Tipikus komló illatok: citrusos, dinnyés, barackos, gyantás, virágos. A sör keserűsége elég jól számszerűsíthető. Erre az IBU (International Bitterness Unit) megjelölést szokták használni. Minél nagyobb ez az érték, annál keserűbb a sör. Kis gyakorlattal hamar ráérez az ember.

A sör alkoholtartalma és eredeti extrakt tartalmának összefüggései:

A sörnél az eredeti extrakt tartalom, azaz az eredeti erjedés előtti sűrűség egy fontos minőségi jelző. Erre a balling fok (B°) a legelterjedtebb mértékegység. Minél sűrűbb a sörlevünk, annál több malátát használtunk fel hozzá, ezáltal magasabb lesz a sörlének a cukortartalma is. Tehát minél magasabb a sör eredeti extrakt tartalma, annál magasabb lesz a sör alkoholtartalma is. Ez azonban nem ennyire egyszerű, mert a sörlé az erjeszthető cukrok mellett tartalmazhat nem erjeszthető cukrokat is. Ha a sörlevünk a nem erjeszthető cukrokból tartalmaz arányaiban többet, akkor a kész sörünk testesebb lesz. Ha az erjeszthető cukrok aránya magasabb, akkor a sörünk szárazra fog erjedni magasabb alkohol tartalommal és száraz kortyérzettel párosulva. A malátában lévő keményítő a cefrézés során alakul át erjeszthető vagy nem erjeszthető cukrokká, attól függően, hogy egy adott hőfokon mennyi időt tölt el a cefre.

Ajánljuk, hogy ne csak elméletben, olvasva szedd magadra a sörkóstolás tudományát, hanem pohárral a kezedben gyakorold is, szagold, ízleld, keresd a jellemző aromákat.

Hogy elméleti tudásodat minél könnyebben gyarkorlati tudássá tudd alakítani, itt letölthetsz egy sörkóstoló adatlapot, amelyen Te magad is tudod értékelni a megkóstolt söröket.

Az adatlapot itt tudod letölteni: >

Vaskakas Sörértékelő adatlap

Házi feladat: gyakorolj minél többet! ;)

Most eláruljuk, hogy az utolsó, +1 lecke arról fog szólni, hogy hogyan tudsz sörkóstolót tartani Vaskakas sörökkel. Ehhez ugye szükséged lesz egy igazi sörkóstoló pohárra. Most ehhez adunk 10% kedvezményt az alábbi kuponnal, melyet webshopunkban tudsz felhasználni. A kuponnal bármilyen terméket meg tudsz venni 10% kedvezménnyel!

10% kedvezménykupon: SS5P10K

melyet felhasználhatsz sörkóstoló poharunkra, vagy bármi másra.

Vaskakas sörkóstoló pohár

 

Vaskakas Sörfőzde Facebook oldala Vaskakas Sörfőzde Instagram oldala Vaskakas Sörfőzde Untappd oldala