INGYENES SZÁLLÍTÁS! 15.000 Ft feletti vásárlás esetén csomagpontra, 20.000 Ft feletti vásárlás esetén házhoz. Szállítási információk itt.

SÖRSZAKÉRTŐ LESZEK!

+1. LECKE SÖRKÓSTOLÁS A GYAKORLATBAN

2020.02.26 15:00
+1. LECKE          SÖRKÓSTOLÁS A GYAKORLATBAN

Ne csak elméletben tanuld meg a sörkóstolás alapjait! Ebben a leckében végigvezetünk egy valódi sörkóstolón a Vaskakas Sörfőzde söreivel. Itt az ideje, hogy az elméletet gyarkorlatra váltsd! Jó mókát kívánunk!

Sörkóstoló sulink nem csak száraz elméleti tudást nyújt, gyakorlatban is szeretné megtanítani, hogy hogyan kell sört kóstolni.

Egy komplett sörkóstoláson viszünk végig Vaskakas sörökkel prezentálva.

Minden kóstoló alapja a jól megválasztott kóstoló pohár. Ha még nem rendelkezel ilyen pohárral, ajánljuk Vaskakas tekupoharunkat, melyet webshopunkban és mintaboltunkban is megvásárolhatsz.

https://www.vaskakas.com/Soros-pohar

Ajánlott kóstolósor

Ha a poharat már beszereztük, nézzük meg, hogy mi kerüljön bele. A Vaskakas sörökből az alábbi kóstoló sort javasoljuk:

1. tétel - Győri Pils - német pilseni alsóerjesztésű szűretlen világos sör - alc. 4,4%

2. tétel - Sunshine Reggae - Lemongrass Saison felőserjeszésű szűretlen világos sör - alc. 5,0%

3. tétel - Comedias - angol extra special bitter felsőerjesztésű szűretlen félbarna sör - alc. 5,4%

4. tétel - Johnny B. Good - hidegen komlózott American Pale Ale felsőerjesztésű szűretlen világos sör - alc. 5,0% 

5. tétel - American Hop Dog - hidegen komlózott West Coast IPA felsőerjesztésű szűretlen világos sör - alc. 6,0%

6. tétel Porter - robust porter felsőerjesztésű szűretlen barna sör - alc. 5,5%

7. tétel - Charlatan - Belga dubbel felsőerjesztésű szűretlen félbarna sör - alc. 6,5%

 

Mielőtt belevetnéd magad a továbbiakban, győződj meg arról, hogy biztosan betöltötted a Vaskakas sörkóstoló csomagot a hűtőbe! Ha a sörök megfelelő hőmérsékeltre elő lettek hűtve, ami kb 8 Celsius fokot jelent, indulhat a kóstoló!

 

Még nincs Vaskakas Sörkóstoló csomagod? Kattints a képre!

Vaskakas Sörkóstoló csomag

 

1. Győri Pils

Alsóerjesztésű, szűretlen német pilseni sör

alc. 4,4%, B11°, IBU: 25

Stílus: A német Pilzeni sör a cseh Pilzeni sör német sörfőzőmesterek által megteremtett változata, mely nem annyira keserű, inkább malátásabb.

Illat: Könnyű, malátás, kissé virágos illat.

Megjelenés: Világos, aranysárga. Az alsóerjesztésű sörökre jellemzően, még szűretlensége ellenére is tiszta. Habja fehér, krémes, jól tartja magát, nem esik szét.

Íz és kortyérzet: Könnyed, jól csúszó, közepesen szénsavas sör. Ízében egyhe gyümölcsösség megbújik, de inkább a kenyeres malátásság és a komló keserűje érződik.

Összbenyomás: Igazi ivósör. Viszonylag egyszerű, könnyen érthető, így kiválóan megfelel a kóstolósor nulladik tételének. Ez egy jó ráhangolódás az elkövetkező egy-két órás sörkóstolóra.

Ajánlott  fogyasztási hőmérséklet: 8 Celsius fok

Győri Pils

2. Sunshine Reggae

Felsőerjesztésű, szűretlen Lemongrass Saison

alc. 5,0%, B11°, IBU:15

Stílus: Kezdetben belga mezőgazdasági munkások fogyasztották ezt a könnyed, frissítő sört. A „szezon” név arra utal, hogy általában télen főzték le, amikor nem volt munka a szántóföldeken, aztán a meleg nyári napokon ezzel az itallal frissítették fel magukat a dolgos aratók, tehát a fogyasztása szezonjellegű. Elvárás e stílussal szemben, hogy könnyed és szomjoltó legyen, ne üsse fejbe a jó munkásembereket.

Illat: Illatában észteres, fűszeres és intenzíven citrusos, amit a hozzáadott citromnádnak köszönhet.

Megjelenés:Megjelenését tekintve egy világos sörről van szó, szép fehér habkoronával.

Íz és kortyérzet:Ízében frissítő, könnyed, üde, igazi nyári sör citrusos ízvilággal, melyet édeskés, malátás jegyek támasztanak meg. Komlózása és keserűsége is visszafogott. Kevés komlót raktunk bele, hogy a citrusos zamat domináljon.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklete 6-8 Celsius fok.

Sunshine Reggae

3. COMEDIAS

Felsőerjesztésű, szűretlen Extra Special Bitter

alc. 5,3%, B14°, IBU: 35

Stílus: Az angolok alapsöre a bitter. Ha Angliában betérsz egy kocsmába, és kérsz egy sört, nagy valószínűséggel egy bittert fogsz kapni. Az angol bitterek nagytestvére az Extra Special Bitter, amely egy kicsit testesebb, magasabb alkohol tartalommal bír.

Illat: Illatában karamellás, enyhén gyümölcsös illatú. Az illatjegyek az ízében is visszaköszönnek.

Megjelenés: Megjelenését tekintve egy félbarna sörről van szó.

Íz és kortyérzet:A sztenderd angol bitter sörök testesebb, malátásabb, picit édeskésebb változata, amely keserű lecsengésben végződik. Közepesen testes sör, lecsengésében találjuk a karamellát és a kis gyümölcsösséget, ami mérsékelt keserűségben ér véget.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklete 8-10 Celsius fok.

Comedias

 

4. JOHNNY B. GOOD

felsőerjesztésű, szűretlen American Pale Ale (APA)

alc. 5,0%, B12°, IBU: 30

Stílus: Az APA stílus Amerikában alakult ki még az 1970-es évek közepe táján. Alapját az angol pale ale sör adja, amelyet igencsak megfűszereztek amerikai komlókkal, nevezetesen a Cascade komlóval. Az APA a kézműves sörforradalom kezdetét jelenti, és Sierra Nevada-ból indult világhódító útjára. A mai napig az egyik legdivatosabb stílus a piacon. 

Illat: A rengeteg amerikai komlónak köszönhetően intenziven gyümölcsös, citrusos illattal rendelkezik. 

Megjelenés:Johnny B. Good egy világos sör, mérsékelten vastag, fehér színű tartós habkoronával. Tisztaságát tekintve meglehetősen tiszta, habár hidegkomlózása miatt egyhén zavaros lehet.

Íz és kortyérzet: Közepesen könnyed,  szénsavtartalma közepes. A hidegen komlózás miatt intenziv citrusos, trópusi gyümölcsös jelleget képvisel, melyet kis malátás édesség támaszt meg. A komló keserűsége mérsékelten jelenik meg. Összességében egy könnyed, frissítő, gyümölcsös ízeket hozó sörről van szó, mely kiváló választás lehet nagy melegben, vagy ha egyszerűen csak valami frissítő ízre vágysz.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklete 8-10 Celsius fok.

Johnny B. Good

 

5. AMERICAN HOP DOG

felsőerjesztésű, szűretlen West coast IPA

alc 6,0%, B15, IBU:65

StílusAz IPA eredetileg Angliában alakult ki, amikor az angolok Indiába szállították pale ale sörüket. Hogy a sör kibírja a hosszú hajóutat, jól megkomlózták, és erősebbre főzték. Ebből lett az IPA. Ezt a sörfajtát aztán az amerikaiak újraértelmezték, és többféle stílus is kialakult, mint például a New England IPA, East Coast IPA és a West Coast IPA. A West Coast IPA-k, így a Hop Dog is komlóközpontú sörök, jellemzően hidegen komlózottak.

Illat: Rendkívül erősen érezni az amerikai komlók citrusos jegyeit. 

Megjelenés: A sör színét tekintve valahol a világos és a félbarna között mozog, úgy is mondhatnánk, hogy borostyán színű.

Íz és kortyérzet: Kortyolj bele és érezd, ahogy a citrusos, avokádós ízek szétrobbannak a szádban és hagyd, hogy a komló keserűsége és a maláta édessége vezessen végig ezen a hamisítatlan IPA-n. 

Optimális fogyasztási hőmérséklete 8 Celsius fok.

American Hop Dog

 

6. PORTER

Felsőerjesztésű, szűretlen robust porter

alc. 5,5% B14°, IBU:25

Stílus: London kikötőinek rakodómunkásai fogyasztották ezt a tápláló sörstílust, hogy jobban bírják a nehéz munkát.

Illat:Pörkölt, malátás illat, csokoládéval és kávéval keveredve.

Íz és kortyérzet: A csokoládés, kávés, malátás ízek dominálnak. Mérsékelt szénsavassága és a komló finom fűszeressége gondoskodik arról, hogy jobban csússzon ez a közepesen testes barna sör.

Ajánlott fogyasztási hőmérsékelt: 10-12 Celsius fok

Porter

7. CHARLATAN

felsőerjesztésű, szűretlen belga dubbel sör

alc. 6,5%, B16°, IBU: 21

Stílus:Belga apátsági sör. Valamikor a középkorban alakult ki ez a stílus. A belga sörökre jellemzően magasabb alkoholfokkal rendelekezik. Ezt a sört mind testessége, mind magasabb alkohol tartalma révén ajánlott a sörkóstoló végén fogyasztani.

Illat: Illatában kicsit fűszeresebb, mazsolás illatjegyeket tartalmaz, amelyet a hozzáadott kandis cukor tesz teljessé.

Megjelenés: Színében vörösbe hajló félbarna árnyalatú.

Íz és kortyérzet: Testes, magasabb alkoholtartalmú sör, közepes szénsavtartalommal. Észteres, malátás édesség jellemzi, melyet a kandis cukor is megátmogat. Jellemző rá a mazsolás, szegfűszeges íz is. Egy kis alkoholosság megbújik az ízében, de nem számottevő. 

Ezt a sört akár szobahőmérsékleten is lehet fogyasztani, optimális hőmérséklete 14 Celsius fok körül mozog.

Charlatan

 

Minél testesebb egy sör, annál jobban áll neki a szobahőmérséklet. Érdemes kísérletezni, hogy a hőmérséklet változásával hogy alakulnak az illat- és ízjegyek.  Egy 0,33l tétel kóstolására akár egy óra hosszat is szentelhetünk figyelve, hogy a sör hőmérsékletének változása hogyan hat az ízére.

Most a sörsuli végére értünk. Nagyon sokat tanultál a sörökről, közben megismerkedhettél velünk is.

Köszönjük, hogy velünk tartottál, és reméljük, hogy valóban hasznos tudást adtunk a számodra.

De nem kell elköszönnünk!

Tarts velünk továbbra is! Gyere el, látogass meg minket, kövess a közösségi medián keresztül, írj, hívj, üzenj, maradjunk kapcsolatban! Fontos a visszajelzésed, hiszen csak is azért főzzük a söreinket, hogy Neked, és a többi sörkedvelőnek örömet okozzunk.

Egészségünkre!

Vaskakas Sörfőzde Facebook oldala Vaskakas Sörfőzde Instagram oldala Vaskakas Sörfőzde Untappd oldala