INGYENES SZÁLLÍTÁS! 15.000 Ft feletti vásárlás esetén csomagpontra, 20.000 Ft feletti vásárlás esetén házhoz. Szállítási információk itt.

Blog

Hogyan hatott a COVID-19 a Vaskakas Sörfőzdére?

Vida Norbert
Vida Norbert
2020.06.05 14:25
Hogyan hatott a COVID-19 a Vaskakas Sörfőzdére?

A kendőzetlen igazság - A COVID19 hatása a Vaskakas Sörfőzdére

 

Ha valamelyest érdeklődsz a kisüzemi sörök és sörfőzdék iránt, valószínűleg Te is nyomon követed a témával kapcsolatban születő híreket. Az elmúlt egy-két hétben több újságcikk is született a kisüzemi sörfőzdék helyzetéről, amelyek gyakran ellentmondásosak. Míg az egyik cikk temeti a főzdéket, addig a másik arról szól, hogy a járványhelyzet az első sokk után inkább pozitívan hatott az iparági szereplőkre.

Íme, egy kis cikkgyűjtemény:

Május 24:

Portfólió: Komoly bajban vannak a kisebb magyar sörfőzdék

Május 30:

Index: A járvánnyal a sörivók jártak a legjobban

"Az április lett a főzde történetének egyik legerősebb hónapja"

Június 3:

Pénzcentrum: Végleg eltűnhet a boltokból a magyar férfiak kedvence: A válság hirtelen ütött óriásit

 

Bizonyára Téged is érdekel, hogy mi az igazság. Nyilván a válasz attól függ, hogy melyik főzde hogyan tudott reagálni az elmúlt időszak eseményeire. Mi most a Vaskakas Sörfőzde szemszögéből számolunk be arról, hogy milyen hatást mért ránk a pandémia.

2020. március 15. Nekünk ez a dátum égett be a tudatunkba vastag, fekete betűkkel. Ez a nap sokkolt le minket, ekkor fogtuk fel azt, hogy minden kocsma be fog zárni és a rendezvényeink is elmaradnak. Ez volt az a nap, amikor először le mertük írni egy papírlapra, hogy a bevételünk bizony közelíteni fog a nullához.

Aztán ahogy megismerkedtünk a „szörnyeteggel”, már nem is tűnt annyira félelmetesnek. A Vaskakas Sörfőzdének óriási előnyt jelentett az, hogy már rendelkezett egy bejáratott, jól működő webshoppal, melyet kibővítettünk házhoz szállítási opcióval. Amilyen gyorsan eltűntek viszonteladó partnereink rendelései, ugyan olyan sebességgel futott fel a webshopos értékesítésünk. Amíg korábban csak egy-két csomagot adtunk fel hetente, ez most megtízszereződött. Ennek egyik oka nyilvánvalóan az volt, hogy a sörfogyasztás a karanténos időszak alatt sem csökkent, csak változott a beszerzési forrás. A másik oka az az óriási társadalmi összefogás, amelyről még álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ilyen létezik. Hála a Szűretlen online szaklapnak és a #mentsükmegasöréletet kezdeményezésüknek, rengeteg emberhez eljutott a hír, hogy bajban van a kisüzemi sörélet. Megértették, hogy egy kis rendeléssel is sokat segíthetnek a főzdéknek.

Azt mondják, hogy a magyarok széthúzó nép, de ha baj van, akkor nagyon össze tudnak fogni. Az biztos, hogy összefogásból jelesre vizsgáztunk! Ezúton is köszönjük a sok-sok érdeklődést, bíztatást, és rendelést, amelyet fogyasztóinktól, törzsvásárlóinktól kaptunk.

Mint a legtöbb kisüzemi sörfőzde, úgy a mi értékesítésünk alapját is a csapolt sör adja. Nem értékesítünk áruházláncoknak, amelyek raklapszám rendelik és osztják le a palackos söröket országszerte, így a nagy bevásárlási láz nem hozott extra bevételt. Az is érthető, hogy könnyebb eladni egy 30 literes hordót, mint 100 üveg sört. A hatványozottan megnövekvő webshopos értékesítés (óriási akciókkal támogatva) arra volt elegendő, hogy a fél éves szavatossági idővel rendelkező söreink ne ragadjanak be a raktárunkba, és tudjuk hozni a fedezeti pontunkat. A gyártást teljesen leállítottuk, csak raktárunkból értékesítettünk. Sajnos ez egy nagyon értékes munkatársunk elbocsátását is eredményezte.

A gyártás másfél hónapos kiesése nekünk is elegendő időt teremtett arra, hogy folyamatainkat optimalizáljuk, átgondoljuk költségszerkezetünket, és kitaláljuk, hogy hogyan tudjuk jobban, okosabban folytatni a munkát, ha majd elmúlnak a korlátozások. Őszintén szólva nem is tudtunk eljutni a tervezett munka végére. Előbb véget ért a karantén, mint ahogy azt gondoltuk volna! Május 1-vel nyitottak a győri vendéglátók teraszai. És tudod, mi az érdekes? Amilyen gyorsan fellendült a webshopunk forgalma, ugyanolyan gyorsan vissza is esett eredeti szintjére a vendéglátóhelyek megnyitásával. :)

Foglaljuk össze pontokba szedve, amiről eddig szó esett:

Pozitívumok:

  • webshop forgalmunk fellendült
  • rengeteg új fogyasztó ismerte meg söreinket
  • hihetetlen társadalmi összefogást tapasztaltunk
  • a karantén lehetőséget adott arra, hogy újragondoljuk, fejlesszük, optimalizáljuk folyamatainkat

Negatívumok:

  • el kellett bocsátanunk egy nagyon értékes munkatársat
  • 1,5 hónapig leállt a termelésünk
  • a söreinket akciósan, szinte haszon nélkül kínáltuk a webshopunkban
  • a fesztiváljaink elmaradnak, így pedig sok ezer liter sört nem fogunk tudni eladni

VÉGSZÓ:

A 2020-as büdzsénkhez hasonlítva nem állunk jól. Az is csoda lesz, ha a 2019-es számainkat elérjük. Viszont ahhoz képest, amit 2020. március 15-én újraterveztünk "COVID19 büdzsé" néven, sokkal jobb helyzetben vagyunk. Kevesebb ideig tartottak a korlátozások, és ezalatt is jött bevétel a webshopból.

Hogy a válság végkicsengése összességében pozitív vagy negatív? Ahogy mondani szokták, „vitt is, hozott is”. Azt hiszem, embere válogatja, hogy az egyes pontokat ki hogyan értékeli. Ez talán összefügg azzal, hogy alapból milyen az attitűdöd. Hogy az a bizonyos söröskorsó félig tele van-e, vagy félig üres. Hogy mit hoz az élet, nem tudjuk. Ismerős a mondás: Ember tervez, Isten végez. Az pedig biztos, hogy a „végzést” könnyebb elviselni, ha optimistán látjuk a világot. Ennek így kellett lennie, és mi a legtöbbet hoztuk ki a kialakult helyzetből.

 

Talán ezek a cikkek is érdekelnek:

VALAMI VAN A LEVEGŐBEN… - VALAMI, AMI REGGELRE SZÉTSZED…

5+1 dolog, amit eddig nem tudtál a sörfőző mesterről

Láttad már 2 főre szóló sörkóstoló csomagunkat?

Ebben minden benne van, ami egy sörkóstolóhoz szükséges:

12 DB-OS VASKAKAS XL KÓSTOLÓ CSOMAG

12 db-os Vaskakas XL kóstoló csomag >>

A Vaskakas Sörfőzde Facebook oldala A Vaskakas Sörfőzde Instagram oldala

A Vaskakas Sörfőzde Untappd oldala

 

 

 


Légy Te is sörszakértő!

Fedezd fel velünk, hogy mit rejt egy korsó sör, hogy készült és milyen múltra tekint vissza.

Összeállítottunk Neked egy 5+1 részből álló online kurzust, amely során Te is profi sörszakértővé válhatsz.

Iratkozz fel, mi pedig hetente egy-egy új leckét küldünk neked e-mailben!

Kezdd el még ma a Vaskakas Sörsulit!

Feliratkozásommal hozzájárulok az adataim kezeléséhez és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót.