INGYENES SZÁLLÍTÁS! 15.000 Ft feletti vásárlás esetén csomagpontra, 20.000 Ft feletti vásárlás esetén házhoz. Szállítási információk itt.

SÖRSZAKÉRTŐ LESZEK!

1. LECKE A SÖR TÖRTÉNETE

2020.02.26 15:00
1. LECKE          A SÖR TÖRTÉNETE

Gondoltad volna, hogy a sör története egyidős a civilizációval? 

Nézzünk végig az ókor, középkor, újkor és napjaink eseményein, mi minden történt a sör világában.

Az alábbi kérédsekre keressük a választ: 

     Mióta iszunk sört?

     Mi köze az egyiptomiaknak és a szerzeteseknek a sörhöz?

     Mivel járult hozzá Pasteur?

Továbbá érintjük a bajor tisztasági törvényt, a nagy amerikai szesztilalmat és a 2011-es Főzdefesztet Magyarországon.

Tarts velünk, ismerjük meg együtt a sör történelmét. Jó szórakozást kívánunk!

Érdemes végigolvasni a leckét, mert a végén értékes ajndékkupont találsz! ;)

SÖR AZ ÓKORBAN:

A gabonából készült italok története több ezer évre nyúlik vissza, a világ szinte minden részén találunk valamilyen ősi sört, gondoljunk csak a mexikói chicha*-ra, vagy az egyiptomi bragott**-ra. Régészeti leletek bizonyítják, hogy már az ókori sumérok is fogyasztottak valamilyen magvakból erjesztett italokat. Ezek az írásos emlékek a „sört” egyfajta szent italnak állították be, az istenek ajándékának tekintették. A legújabb kutatások szerint tévedés, hogy az ókori Egyiptomban, a piramisok építésekor rabszolgák dolgoztak, ugyanis egyre több felfedezés mutat arra, hogy jól megfizetett napszámosok dolgoztak az építkezésen, a fizetségük pedig többek között sör volt. :)

A régészek és történészek, akik eme nemes ital történetét kutatják, úgy gondolják, hogy a sör története azzal kezdődött, hogy a szabad levegőn, amforákban tartott gabonára eső hullott, amely így pár nap után erjedni kezdett, melyet aztán az emberek nagyon megkedveltek. Ettől kezdve folyamatosan fejlődött a sörfőzés tudománya. Akárhogyan is történt mindez, azt hozzá kell tennünk, hogy az akkori sör nem egészen azonos a ma általunk ismert itallal. Frissebben, zavarosabban fogyasztották, a komló pedig akkor még nem volt sehol.

SÖR A KÖZÉPKORBAN:

A sör nagy fejlődését a középkori szerzeteseknek köszönhetjük. Ekkoriban számtalan fűszerrel kísérleteztek, így jött többek között képbe a komló is. Az 1200-as években már találunk említést, amelyben egy szerzetes a komlót javasolja a sörfőzéshez. Akkoriban olyan vetélytársak akadtak, mint a hangavirág, vagy a csalán. A középkori szerzetesek írástudók voltak, így le tudták jegyezni megfigyeléseiket, egy-egy jobban sikerült receptjüket. Náluk volt a tudás, amit nagy előszeretettel tökéletesítettek.

Az első fontos mérföldkő az 1516-ban kiadott Bayerisches Reinheitsgebot, azaz a bajor sörtisztasági törvény, melynek legfontosabb cikkelye volt, hogy a sör három alapanyaga a víz, a maláta – azaz nem engedélyezett nyers gabona – és a komló. Ekkoriban az élesztőt még nem ismerték, a levegőben élő baktériumok bontották le a sörlé cukortartalmát alkohollá. Emellett szabályozták a minőséget is, például nyáron tilos volt sört főzni… bizony! A ma megszokottal ellentétben a sör nem feltétlenül volt nyári ital. Ezért egy történelemben jártas sörfőző mindig meghökken azon, ha valaki azt mondja: „én csak nyáron iszok sört”.


A német sörfőzéssel szemben természetesen sok helyen maradtak meg a régi hagyományok, úgy mint Belgiumban vagy Angliában, ahol mind a mai napig léteznek a régi idők italai. Gondoljunk csak a belga Hoegarden-re, melyben fűszerként keserű narancshéjat és koriandert használnak. Ezekben az országokban szívesen használtak nyers pótanyagokat is, az említett sörre ez is jellemző, ugyanis nagy mennyiségben tartalmazott nyers búzát, ez adta és adja azóta is különleges jellegét. Az angoloknál pedig előszeretettel használtak pörkölt árpát, amely a porterek és stoutok kialakulásához vezetett. A sörtörvény még ma is érvényben van, azonban mára már csak inkább javaslat, mintsem szigorú szabályozás. A középkorban emellett nagyon sok stílus alakult ki. Ami még érdekesség, hogy a régi időkben a nők dolga volt a sörfőzés, és kifejezetten előkelő tevékenységnek számított, jó megélhetést biztosított.

SÖR AZ ÚJKORBAN:

A sörfőzés következő nagy mérföldköve és egyben a hanyatlásának egyik oka Louis Pasteur munkássága volt (1876 – Etudes sur la Biere, azaz tanulmányok a sörről), ugyanis ő fedezte fel a sör negyedik alapanyagát, az élesztőt. De nem csak arra jött rá, hogy ez felelős a sör leerjedéséért, hanem arra is, hogy hő hatására minden egyéb sörrontó mikróbával együtt elpusztul, Így tartósítani lehet azt. Ez nyitott utat a nagy sörgyárak megjelenésének, és a sör tömegtermelésének, amely mint jól tudjuk a minőség hanyatlásának oka is volt. Illetve ekkoriban terjedt el, hogy a sör nyári ital (nyilván ezt az üres piacot be kellett még tölteni). Ezért nem Pasteur-t kell okolni, hiszen az ő felfedezései zseniálisak, a házi sörfőzés újbóli megjelenések köszönhetően pedig hála Istennek, a sörkultúra is helyre állt.

NAPJAINKBAN:

A mai, jól megszokott világos sörök, amelyeket szinte már alapvetőnek tekintünk, a legmodernebb sörök időrendben, ezért mindenképpen érdemes megkóstolni olyan söröket, melyek a modern sör előtti időket idézik.

Pár szót még ejtsünk arról a bizonyos sör-válságról! Amikor a nagyüzemi sörfőzés megjelent, és a mennyiség számított leginkább, a sörök minősége hanyatlani kezdett. A nagy amerikai szesztilalom (1920 - 1933) pedig egy jó nagy rúgás volt, hiszen mikor újra megengedték a szesz gyártását, már nem tudtak visszaállni a korábbi minőségre. Ennek hatása sajnos mind a mai napig érzékelhető, de ezzel párhuzamosan egy nagy fordulat állt be Amerikában. Egy kisebb csoport elkezdett házisört főzni annak érdekében, hogy jó sört tudjanak inni. Megalakult az Amerikai Házisörfőző Egyesület (1978), és nem sokkal később egy programot indítottak a hagyományos sörök megmentésére (BJCP – 1985), ezzel a sör története újra felfelé kezdett ívelni. Ezt nevezzük az amerikai sörforradalomnak.

A sörforradalom aztán sok- sok országba eljutott, így hozzánk is, amikor is az itthon még megmaradt néhány kisüzemi sörfőzde összefogott, és egy aprócska fesztivál kereteiben elkezdték népszerűsíteni a söreiket. Ez volt a Főzdefeszt, 2011 tavaszán. Majd alig rá egy évre sikerült elérniük, hogy a kisüzemek adózása kedvezőbbé váljon, és hogy engedélyezzék a házisörfőzést Magyarországon. Így lehet, hogy 2012 Január 1. óta legális itthon a házisörfőzés, ami rohamosan elindította az itthoni sörkultúra fejlődését. Ennek a fejlődésnek köszönhető a Vaskakas sörfőzde létezése is, és természetesen a nagy történelmi múltra tekintettel mi is a sör régi tiszteletét követjük. Szeretnénk ezek ismeretében igazán minőségi, és magas élvezeti értékű söröket kínálni.

 

*a chicha egy mexikói kukoricasör. A kukoricaszemeket megrágják, így a nyál segítségével elcukrosodik a gabona, majd főzik, fűszerezik, erjesztik, és frissen fogyasztják. Misztikus ital, a főzése a nők dolga, mind a mai napig főzik eldugott falvakban.

**bragott: egy egyiptomi sör, melyben gabona és méz is van, ezt is frissen fogyasztották.

Mint a Vaskakas sörsuli legújabb tanulója, most lehetőséget kapsz, hogy kedvezményesen megkóstolhasd söreinket az alábbi kuponnal, amit kizárólag webshopunkban tudsz felhasználni. Ez a kupon 10% kedvezményt nyújt a 12 db-os Vaskakas csomagunkra.

Kupon: SS1VP1210K

Erre a csomagra >

Vaskakas 12pack_kupon

 

Talán ez a blogbejegyzés is érdekel:

Miért „Vaskakas Sörfőzde”?

 Mi legyen? Fapuma?

https://www.vaskakas.com/blog/Vaskakas_Sorfozde_nevenek_eredete

Vaskakas Sörfőzde Facebook oldala Vaskakas Sörfőzde Instagram oldala Vaskakas Sörfőzde Untappd oldala