INGYENES SZÁLLÍTÁS! 15.000 Ft feletti vásárlás esetén csomagpontra, 20.000 Ft feletti vásárlás esetén házhoz. Szállítási információk itt.

Blog

Gemenc Whiskey Vaskakas hordókban

2023.05.16 13:19
Gemenc Whiskey Vaskakas hordókban

Gemenc Distillery x Vaskakas Sörfőzde x Lima Pub&Hostel

2023 igazán különleges év, mivel egy napra esik a Nyitott Főzdék Napja a Whiskey világnapjával. Ezt az egyezőséget méltán meg fogjuk ünnepelni egy igazi italkuriózum debütálásával.

Május 20-án a Lima Pubban, a Vaskakas Sörfőzde pultjában és a gemenci whisky manufaktúrában először kóstolhatod meg a 0006-4+S Bronz és a 0046+S Bronz Single barrel whiskey-k Vaskakas söröshordóiban utóérlelt limitált kiadásait.

A Gemenc Distillery és a Vaskakas Sörfőzde együttműködése 2020-ra nyúlik vissza. Ekkor kaptunk két tölgyfahordót a gemenci whiskey manufaktúrától, melyekben korábban gabonapárlat nemesedett whiskey-vé. Az egyik hordó egy 225 literes barrique hordó volt, a másik pedig egy 50 literes whiskey-s hordó.

Az 50 literes whiskey-s hordó előnye, hogy fajlagosan nagy felületen találkozik az itallal, így intenzívebben előjönnek a hordó ízjegyei. A 225 literes barrique hordó különlegessége pedig az, hogy életében először a Vylyan pincészetben teljesített szolgálatot, ahol bor készült benne.

Nos, mi ezekbe a hordókba töltöttünk sört, mégpedig a 8%-os alkoholtartalmú Smooth Chocolate russian imerpal stoutunkat, amit annak idején a Lima Pub & Hostel csapatával közösen főztünk. Egy évig hagytuk érlelődni a fahordókban. Az alapból csokis, malátás ízvilágú sörünk gyönyörűen magába szívta a hordók whiskey-s, boros jegyeit.

Még pár palack erejéig megvásárolható a Smooth Chocoalte Stout sörünk, ami egy évig érlelődött a boros-whiskey-s barrique hordóban.

Smooth Chocolate sörünket itt tudod megrendelni.

https://www.vaskakas.com/Smooth-Chocolate-2-Barrique-Barrel-Aged-RIS-Diszdoboz

A főzdénkben eltöltött egy év után a tölgyfahordókat visszaküldtük Gemencre, hogy ott újra whiskey kerüljön beléjük.

A hordókba a 0046+S Bronz és a 0006-4+S Bronz névre keresztelt gemenci single barrel whiskey-k kerültek, és kaptak még egy utóérlelést.

A 0046-S Bronz érlelődött az 50 literes whiskeys hordóban, így íze erőteljesebb és intenzívebb, míg a 006-4+S Bronz a 225 literes barrique hordóba került, ennek lágyabb jegyei lettek. Mindkét whiskey 48% alkoholtartalmú és mi határozottan kiérezzük a Smooth chocolate sörünk csokis jegyeit!

A 0046+S Bronz whiskey 60%-ban kukoricából és 40%-ban árpából áll.

A 0006-4+S Bronz whiseky 60%-ban kukoricából és 40%-ban tritikáléból készült.

Hogy mi lesz a hordók sorsa? Egy következő blogbejegyzésben beszámolunk róla…

Hol és mikor kóstolhatod meg?

Május 20-án, a Nyitott Főzdék Napja és a whiskey világnapja alkalmából debütálnak a Bronz whiskey-k Vaskakas söröshordókban utóérlelt változatai. Itt a pultban meg is kóstolhatod, ha ellátogatsz hozzánk ezen a napon. Ha ízlik, és hazavinnél belőlük egy-egy üveggel, akkor nálunk, a Vaskakas Sörfőzde mintaboltjában és webshopjában, valamint a Lima Pub&Hostelben tudod beszerezni.

Webshopunkban már előrendelhetőek a palackok, amit május 23-án postázunk.

Mondanunk sem kell, hogy a készlet erősen limitált!

A Nyitott Főzdék Napja eseményről itt olvashatsz. Ezen a napon ingyenes főzdetúrákat is tartunk, amire regisztrálni kell. Az esemény oldalán megtalálsz ehhez minden információt.

https://www.vaskakas.com/NYFN

 

Mi a közös a sörben és a whiskeyben?

Mind a sör, mind a whiskey olyan hűvösebb éghajlatú földrészeken alakultak ki, ahol a nyár rövid, a tél hosszú, így a gyümölcsök nem annyira zamatosak, édesek, mint délebbre. Szerencsére, a gabona jól bírja a hideget, az árpa szinte bárhol megterem. A gabonában található keményítő könnyedén cukorrá alakítható, amiből pedig az erjedés során alkohol keletkezik.

Tudtad? A whiskey- és a sörkészítés első lépései teljesen azonosak.

Mindkét esetben a gabona, jellemzően az árpa malátázásával kezdődik a folyamat: A gabona 2-3 napig vízben ázik. Ezek után szétterítik, és 6-7 napon keresztül csíráztatják. A csírázás során olyan enzimek keletkeznek, amelyek melegítés hatására cukorrá fogják alakítani a keményítőt.

A folyamatban a következő lépés a kemencében való szárítás, aszalás. A malátázott árpát ezután megroppantják, hogy a héj alatt rejtőző keményítőhöz és enzimekhez könnyebben hozzájussanak.

A sör és a whiskey útja a cefrézésnél válik szét.

A roppantott malátát meleg vízzel keverik össze, ezt nevezzük cefrézésnek, melynek célja a maláta keményítőtartalmának elcukrosítása. Ezt a cefrét a sörgyártásban leszűrjük, így kapjuk az édes sörlevet.

A whiskey gyártás következő lépése az, hogy a cukros, malátás cefrét tárolókba rakják, beoltják élesztővel, majd megvárják, míg a cefrében lévő cukrot az élesztő alkohollá alakítja. Ha ez megtörtént, a leerjedt cefrét lepárolják, és eredményül gabonapárlatot kapnak. Amennyiben a gabonapárlat legalább 3 évet tölgyfahordóban tölt, abban az esetben nevezhető whiskeynek az alkoholos ital.

A sörgyártás során a sörlét felforraljuk, és különböző komlók hozzáadagolásával fűszerezzük, ízesítjük. A sörre jellemző keserű íz is a komlóknak köszönhető. A komlóforralás után a folyadék szintén tartályokba kerül, szintén beoltjuk élesztővel, hogy aztán kialakuljon az alkohol, és elkészüljön a sör.

Manapság nagy divatnak örvend a sörpárlat is, amikor az elkészült sört párolják le. Ha megnézzük a sörpárlat útját az árpától a tömény szeszes italig, láthatjuk, hogy közeli rokonságban áll a gabonapárlattal, ezáltal a whiskyvel is, csak épp tartalmazza a komlót, ami a sörpárlat aromáját adja.

Ha megkóstolnád a Vaskakas Prémium Sörpárlatait, akkor az alábbi linkre kattintva megrendelheted.

https://www.vaskakas.com/Vaskakas-Premium-Parlatok