INGYENES SZÁLLÍTÁS! 15.000 Ft feletti vásárlás esetén csomagpontra, 20.000 Ft feletti vásárlás esetén házhoz. Szállítási információk itt.

Blog

A sörfőzés tényleg boszorkányság?

2021.02.04 11:33
A sörfőzés tényleg boszorkányság?

A sörfőzés tényleg boszorkányság?

Sokan gondolják azt, hogy a sörfőzés boszorkányság, mivel nem ismerik azt a folyamatot, ami által pár kiló malátából és komlóból víz hozzáadásával finom, habzó, alkoholos ital keletkezik.

De nem is gondolnátok, hogy nemcsak átvitt értelemben, hanem a szó szoros éretlmében is boszorkányság, amit művelünk!

 

 

 

Sörfőzésből éltek a középkor valódi boszorkányai.

A sörfőzés egyidős az emberiséggel. Már az ókori időkben is erjesztettek gabonaszemeket, amiből egyfajta, sörhöz hasonló alkoholos ital keletkezett.

A középkori Angliában leginkább az asszonyok főzték a sört otthonaikban. Egyes asszonyok olyan ügyesen végezték e nemes feladatot, hogy nemcsak férjuruknak, hanem eladásra is főzték a finom nedűt. Kis idő múltán szinte önálló szakmává fejlődött ez a tevékenység, ami elég jó megélhetési forrást biztosított a korabeli asszonyoknak.

Nézzük csak meg, hogy mi jellemez egy igazi boszorkányt, avagy egy sörfőzőt!

A seprűvel repülő, hegyes kalapot viselő boszorkány, sötét helyen lakik fekete macskájával, ahol különféle bizarr hozzávalókból készíti bájitalait fortyogó üstjében.

A fenti meghatározásból vonjuk ki a fekete mágiát és a varázslatot, és máris eljutunk a középkori sörfőző asszonyokig.

A középkorban és egyébként manapság is a sör üstben fő. 100 fokon lobok a sörlé, amibe mindenféle titkos alapanyagot keverünk. A bizarr hozzávalók a különböző pörkölésű maláták, nemesített komlók és egyéb alapanyagok, mint például a koriander, narancshély...stb.

A boszorkány seprűje utalhat a hosszú nyelű sörfőző lapátra, vagy az úgynevezett sörpóznára, amit az árusítóhely előtt állítottak fel, ezzel jelezve, hogy elkészült a friss főzet. Másrészt jelenthet ténylegesen is seprűt, hiszen a sörfőzésben nagyon fontos a tisztaság, biztosan sokat sepregettek a középkor "boszorkányai" a gabonaraktárban. 

A boszorkány macskája is fontos "kellék" egy sörfőzdében, ugyanis az egerek előszeretettel környékezik meg a raktárban tárolt gabonát. A középkorban biztosan a macska volt a legjobb egérfogó, így nélkülözhetetlen volt a főzde körül. Mondhatnánk, hogy a macska volt a sörfőző legjobb barátja.

És valyon miért hordtak csúcsos kalapot a korabeli sörfőzők? A vásárokban, piacokon a sörfőzők hegyes csúcsban végződő, magas kalapot hordtak, hogy megkülönböztessék magukat a többi árustól. Idővel ez lett a szakma szimbóluma.

Mi okozta e női vállalkozók nyilvános megítélésében ezt a hatalmas negatív változást? A válasz sajnos nagyon egyszerű: az anyagiak. Ahogy egyre nagyobb bevételre tettek szert a sörfőző nők, annál inkább szúrták a férfi társadalom szemét,  különösen az egyházét, aki magának akarta tundi ezt a jövedelmező üzletet. A sörfőző nőket romlott csábítóként mutatták be, és bűnbakot kreáltak belőlük az isteni csapásnak tekintett pestisjárvány számára is. 

Ezek után már minden akadály elhárult az apátsági sörfőzés világhódító sikerei elöl.

Talán ezek is érdekelnek:

Hogyan lettem sörfőző mester?

5+1 dolog, amit eddig nem tudtál a sörfőző mesterről

Egy boszorkány ajánlata:

Vaskakas 12-es sörcsomag

 

 

 

Légy Te is sörszakértő!

Fedezd fel velünk, hogy mit rejt egy korsó sör, hogy készült és milyen múltra tekint vissza.

Összeállítottunk Neked egy 5+1 részből álló online kurzust, amely során Te is profi sörszakértővé válhatsz.

Iratkozz fel, mi pedig hetente egy-egy új leckét küldünk neked e-mailben!

Kezdd el még ma a Vaskakas Sörsulit!

Feliratkozásommal hozzájárulok az adataim kezeléséhez és elfogadom az Adatkezelési tájékoztatót.